Als je maar plezier hebt…

Kijk jij weleens naar de Hour of Power? Te zien elke zondag ochtend op Net5. Ik vind het ge-wel-dig. Maar nu niet direct gaan kijken! Lees eerst verder, dan denk je er straks misschien wel heel anders over….

 

De aflevering
Laatst zat ik namelijk weer op een zondag ochtend voor de Hour of Power. En de preek van Bobby Schuller raakte mij. Het was in essentie precies, maar dan ook écht precies dat wat ik met de School of Inspiration wil neerzetten en betekenen. Ik zat voor de TV en riep steeds ‘ja!’ …’precies!’ …’geweldig!’…’mee eens!’… Kortom, stuiterend op de bank en laaiend enthousiast.

Maar ook wel beetje jaloers #bekentenis Dat hij zo treffend kon verwoorden wat voor mij de SOI is. Ik wilde dat ik het zo intens bevlogen en zo mooi verwoord zou kunnen overbrengen. En toen gebruikte hij ook nog een metafoor. Met 3 kommetjes en water. Wow! Had ik dat zelf maar kunnen bedenken. Nou ja, beter goed gejat dan slecht bedacht dus ergens ga ik deze metafoor kopiëren. Omdat ik het zelf niet beter kan verzinnen en te mooi is om niet te gebruiken.

De volgende dag kom ik op kantoor van de SOI en in de pauze vertel ik vol overgave over de uitzending van gister. De opbouw van het verhaal, de boodschap de metafoor met de 3 kommetjes. Ik spring er nog net niet bij. Dus Anouk aangestoken door mijn enthousiasme ging ook kijken. Deze week nog. Ze kon niet wachten.

 

De grap
Paar dagen later zagen wij elkaar weer. Anouk had de aflevering ook gekeken. Ze zei het met een bepaalde glimlach dat bij mij de alert-stand erop ging. Vooral ook door de inleiding. ‘Nou, Juud…’ Nou, dan weet je het wel… Daar komt ie… een teleurstelling.

‘Laat ik het zo zeggen, jouw vertaling en verbeelding bij de preek heb ik niet gezien. Echt niet. Ook niet  kunnen bedenken. Knap van je. En die stem van die Bobby, verschrikkelijk. Kon de aandacht er niet bij houden bij de preek. Ik merkte ineens dat ik gewoon al wat anders was gaan doen. Niet zo boeiend dus. En toen kwamen die drie bakjes en dacht ik nu komt het dan toch. Nu opletten. Nou serieus, Juud! Dat was het? Leuk hoor, maar toch ook niet echt een wow-effect?! Maar wat nu wel de grap is, ik heb hierdoor wel een ontzettende leuke avond gehad. Omdat ik erg heb moeten lachen om het verschil van jouw overtuigende verhaal en het verhaal dat ik heb gezien. Heb het ook met mijn man gedeeld. Vooral over die kommetjes hebben we echt verschrikkelijk veel plezier gehad. Kortom, top avond! Maar wel om heel andere reden’.

Daar sta je dan met je goeie gedrag. Oh. Goh. Okay… Hhhhmmmm. Die zag ik niet aankomen. Wel weer leuk verhaal voor thuis. Mijn man dit verhaal in geuren en kleuren vertelt. En ja, ook hier hebben we om de verschillende versies veel plezier gehad. Heb de kommetjes zelfs nog gedaan haha.    

 

Inspiratie
Paar conclusies zijn er wel. De belangrijkst: inspiratie is heel persoonlijk. De wijze van je eigen vertaling creëert jouw eigen inspiratie. Zoek en vind die van jou. 

Mijn tweede conclusie is dat ik helemaal niet zo jaloers op die Bobby Schuller hoef te zijn. Blijkbaar kan ik net zo vol beleving een ander enthousiasmeren. In dit geval zelfs beter jaja. 

En tot slot heeft één geraakt moment al een aantal leuke en mooie nieuwe momenten gebracht deze week. Hoe inspiratie zich dus uit spreid is verrassend en vooral ook onvoorspelbaar. I like it!

Trouwens, benieuwd wat de boodschap was van deze uitzending? Ja, ik ben nieuwsgierig >>

 • 27 januari 2022 door Judith Plezier en succes in je werk(dag) met GRIP op je werk
  Wat ik al jaren ontzettend boeiend en interessant vind is de vraag: ‘wat maakt dat je zowel plezier alsook succes hebt in je werk en werkdag?’....
  lees meer
 • 12 april 2021 door Judith Zonder aarzeling durf ik dit te delen…
  Vorige week had ik al iets nieuws door op maandag te mailen. Deze week weer iets nieuws: een link/bijlage! Gekkigheid, ga echt helemaal...
  lees meer
 • 3 maart 2021 door Judith Maandag 1 maart – hoe ziet jouw maand eruit?
  Verrassing! Een verhaaltje van mij voor jou op maandag. Dat heb ik volgens mij nog nooit gedaan. Waarom deze uitzondering? Omdat het dus maandag...
  lees meer