Wat is dat nou eigenlijk…inspiratie??!

Heb jij al een shot inspiratie in het vooruitzicht volgende week? Een inspirerende ontmoeting of activiteit in de planning? Geef het jezelf elke week cadeau! Zoek het op, want het maakt je echt een gelukkiger mens. Lees maar eens mee, want er wordt veel gezegd over inspiratie…

De betekenis van het woord ‘inspiratie’ komt van het Latijnse woord ‘in spirare’, dat letterlijk betekent ‘inademen’ of ‘inblazen’. Dat wil zeggen de ziel of de geest inblazen. Van Dale geeft als betekenis het woord ‘bezieling’. Ook is het woord ‘spiritus’ te herkennen. Spiritus wordt vertaald als geest of ziel.

Bij de oude klassieke Griekse filosofen werd inspiratie beschouwd als iets van goddelijke aard. Volgens Plato, de leerling van Socrates, is inspiratie een middel om tot dieper inzicht te komen.

Waar jij jouw inspiratie uit haalt is dus heel persoonlijk. Dat kan zijn uit religie, liefde, natuur, muziek, toneeluitvoeringen, films, literatuur en beeldende kunst. Maar ook een mens of een gebeurtenis kan dienen als bron van inspiratie. Soms is een herinnering, een foto of zelfs een geur al genoeg om voor langdurige inspiratie te zorgen. Inspiratie kan je ook koppelen aan kunstenaars, componisten en schrijvers, mensen die een idee hebben en dat met gevoel omzetten in muziek, beelden, schilderijen of poëzie.

Ieder heeft zijn eigen inspiratiebron die het leven kleur of zin geeft. Er is dus niet een eenduidige vorm waarin inspiratie gegoten kan worden. De bron van inspiratie, zou je kunnen omschrijven als ‘de persoonlijke bezieling waaraan een mens uitdrukking wil geven’.

Inspiratie is een innerlijke kracht, toch kun je inspiratie zien. We zeggen bijvoorbeeld weleens “Je kunt zien dat hij geïnspireerd is…” Meestal is er dan een beeld van iemand die enthousiast, vol vuur, gedreven, met zijn of haar activiteiten of met anderen bezig is. Het heeft te maken met bezieling, ergens voor gaan, met aandacht, intense betrokkenheid bij mensen of dieren, een verbinding maken met de omgeving en hart voor de zaak hebben. Geïnspireerde mensen stralen iets krachtigs uit, zijn staan in hun kracht, en kunnen anderen inspireren in hun omgeving.

De School of Inspiration biedt een breed scala aan inspiratiebronnen. Ter inspiratie dus, om ook jou aan te sporen vanuit jouw eigen inspiratie te (durven) handelen. Wanneer jij jouw eigen manier vindt om ook vanuit inspiratie aan de slag te gaan, dan doe je dat wat bij jou past. Dan ben je gedreven jouw eigen stappen vorm te geven, verder te ontwikkelen en heb je hier ook plezier in. Doe mee! Bekijk het aanbod inspiratie-classes op www.schoolofinspiration.nl.

 

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer