Slapen. Sliep. Lekker geslapen!

Er kwam een vrouw bij de dokter. Ik was dat. Ik had eigenlijk geen klachten, maar ook weer wel. Ik had geen pijn of fysieke ellende of gekke bultjes of vlekjes. Niks van dat alles. Gelukkig!

 

Wel was ik lusteloos. Energieloos. En zat er niet zo lekker in. Al een tijdje. Maar ik had besloten ik wil hier niet meer langer over klagen. Ik wilde eraan gaan werken.

 

Ik wist niet waar en hoe te beginnen. Dus toog ik naar de huisarts. Dat kreeg ik bedacht. En meneer de dokter stelde mij een hele goede vraag, vond ik. Zijn vraag was ‘slaapt U goed?’. Mijn antwoord was ‘JA, dokter. Ik slaap goed!’. En dat was ook echt zo. Een volmondig JA!

 

Want als er iets is waar ik per direct op schakel als er situaties zijn die mij uitdagen (bijvoorbeeld een werkweek met druk erop, herstellen na de bevalling, opmerken dat ik vaker hoofdpijn heb en/of niet lekker in m’n hum) is dat ik dan sowieso in zet op slaap.

 

Zo ver als kan uiterlijk 23.00 slapen. Voor zover als kan geen wekker. Voor zo ver als kan geen wekker voor 7.30. Voor zo ver als kan extra middag dutje. De ruimte zoeken en de ruimte pakken voor (meer) slaap.

 

Als ik ziek ben is fysieke rust ook de beste remedie om zo snel als mogelijk weer beter te worden. Uiteindelijk word ik altijd wel beter, maar zonder goed rusten duurt dat gewoon langer.

 

En nee, ik ben geen dokter of wetenschapper of expert. Dit is gewoon logica, natuurlijk en uit ervaring dat rust, uitrusten en slapen enorm helpt voor je welbevinden.

 

Als je eerlijk bent dan vind jijzelf dit denk ik ook logisch en heb je ook geen wetenschappelijk onderzoek of een of andere professor nodig om dat te geloven.

 

Ook topsporters kunnen alleen top presteren als ze goed (uit)rusten. Een vermoeid – en al helemaal geen oververmoeid – lijf kan niet excelleren. Zo simpel is het.

 

Dus is er iets met mij, dan zet ik volop in op goede slaap. Helpt snel en effectief. En ik vind slapen ook nog eens erg fijn hahaha #bekentenisje

 

Anyway, ik vond die vraag van de dokter dan ook echt een goede vraag. Hij vertelde mij ook ‘je wilt niet weten hoeveel mensen hier komen met klachten die een uiting zijn van (over)vermoeidheid en een oorsprong hebben door niet voldoende slaap.’

 

Ik geloof dat direct. En daarom mag ik van mijzelf soms ook geen wekker zetten en zie wel hoe laat ik wakker word. Soms kan dat. Soms moet ik daar wat voor afspreken of regelen. Soms kan het niet. Soms kan ik iets vroeger naar bed. Ondanks dat ik een soort ritme van 23.00-7.30 probeer uit te leven. Dat lukt soms ook meer en soms ook minder.

 

Maar wat mij in ieder geval lukt is er aandacht voor te hebben. Achteloos met mijn slaap(rust) omgaan doe ik niet. Het is voor mij een fundamentele basis die mij enorm helpt in mijn hele welbevinden en vooral ook in mijn gemoed.

 

Het brengt mij dat ik mijzelf veel relaxter voel en relaxter reageer. Minder geprikkeld. Minder geïrriteerd. Minder ongeduldig. Ik word er echt een leuker mens van. Ik vind mijzelf ook leuker. En ik denk mijn omgeving ook 😉 Gevalletje win-win.

 

Hoe dat allemaal zit met slaap? Wat dat doet in je brein? De hoe, wat en waarom. Een stappenplan. De do’s en dont’s. Heel eerlijk, ik heb ze allemaal niet. Ga naar de bieb en je vindt vast een boek hierover. Google en je krijgt vast tips. Zoek op YouTube en je krijgt zeker weten waardevolle hits. Vraag je huisarts. Ik kan wel met je de 5 gewoonten delen die ik doe en doe er mogelijk je eigen slaapvoordeel mee:

 

1. Mindset – belangrijk
Ik vind mijn slaap belangrijk. Ik kies ervoor daar tijd aan te besteden en wel zo veel als mogelijk ergens tussen 23.00 en 8.00. Geen wekker zetten mag van mijzelf 😉

 

2. Wekker – geen telefoon
Ik heb een wekker op mijn nachtkastje en neem mijn telefoon niet mee naar de slaapkamer. Zo ben ik in de avond niet met dat scherm bezig en is dat ook niet wat ik als eerste in de ochtend in mijn hand heb. Kan ik echt iedereen aanraden. Ik heb de Lexon Flip wekker ON OFF (en geen aandelen hierin #no-advertorial)

 

3. Avondritueel – de dag afspoelen
Verder doe ik altijd (even) douchen voordat ik naar bed ga. Stromend water. De dag eraf spoelen. Even alleen. Lekker warm.

 

4. Donker
De slaapkamer is pikkedonker. Gordijnen dicht. Kiertjes weggewerkt. Ik ziet echt niks, geen hand voor ogen. Totaal intens zwart.

 

5. Bewust ‘genieten’ van mijn lekkere bedje
Tot slot, als ik wakker word of even wakker ben dan vind ik dat prima. Ik ga er niet (meer) op liggen of aan irriteren. Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik dan de luxe ervaring heb dat ik bewust kan genieten van mijn lekkere bedje en hoe ik lekker kan liggen zonder wat te hoeven doen. Als ik slaap merk ik dat allemaal niet. Nu wel!

EXTRA | en als ik wakker lig kan ik mooi even fantaseren! Ja ha! Als ik dan toch in bed lig dan kan ik mijzelf heerlijk meenemen naar alle mooie dromen die ik nog heb. Ik heb weleens gelezen dat er voor je brein geen verschil is tussen wat echt wordt ervaren danwel wat wordt ervaren door zelf te bedenken. Stel dat dat zo is, dat is dan toch geinig?! Ben ik al de hele wereld over geweest 🙂

 

Ik wens je sweet, sweet en lovely nights and dreams!

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer