Meer dan een duwtje in de rug…

De zomervakantie zit er op volgens de vakantiekalender. Het werkende leven is weer begonnen. En zo ook mijn schrijversleven. Ben er weer! Althans, soort van….

… want opstarten is soms best lastig, wat jij? Een goed bedoeld ‘duwtje in de rug’ is dan niet wat helpt. Soms heb je echt iets stevigers nodig zoals een trap onder je kont. Niet leuk. Wel beter. En dat was precies wat ik even nodig had. En toevallig ook kreeg!

Want weet je, vakantie is best fijn. Beetje freewheelen. Beetje niks doen. Dwalen. Wat sporten. Uitgebreid de tijd voor van alles. Lunchen. Terrasje pakken. Who needs more zou je denken? Nou, ik dus!

Want alleen maar vrij en vrijheid wordt ook wel wat saai. Ik krijg dan ‘honger’. Niet letterlijk honger, maar honger naar kennis. Verdieping. Verbreding. Toepassing. Ontplooiing. Groei. Effect. Resultaat. Oplevering. Inspiratie. Voeden van het intellectuele brein. Uitdaging. Weer moeten stretchen.

Ik voel en weet dat ik daar behoefte aan heb. Naar verlang. En toch, toch is het moeilijk om daartoe in beweging te komen. Van de luie stand overhevelen naar de intellectuele kant.

Net als wel weten dat sporten goed voor je is, maar daadwerkelijk je sportkleding aantrekken en gaan… dat is dan toch weer een heel ander verhaal. Soms helpt dan een duwtje in de rug. En soms is een flinke confrontatie nodig. Die kreeg ik dus. Onverwacht en ongevraagd.

Ik zat namelijk wat te surfen op internet. Van alles en niks te lezen en te kijken. Heel eerlijk, vrij doelloos. Zoals wel vaker de laatste tijd. En toen kwam ik opeens uit bij een social media post met de titel ‘je dromen nooit realiseren – 5 praktische tips’. Nou, daar ging ik op ‘aan’. Ik lezen. Om vervolgens te ontdekken dat ik best goed bezig was met druk zijn met van alles en vooral heel veel onzin. Auch. Schrik! Alarm! #confronterend

Ik neem je mee naar een paar teksten waarvan ik dacht: tja, tja, ja, daar zit wel heel wat herkenning op dit moment… Niet fraai! Moeilijk om eerlijk toe te geven. Maar eerlijkheidshalve moet ik het wel toegeven. Lees maar eens mee…

1.
“De ratrace. Wat zijn we er gek op. Het leidt je af van de grote levensvragen terwijl je ondertussen lekker druk bent. Eindeloos rennen en vliegen, en ondertussen ‘dingetjes doen’. Je inspanningen leiden nooit naar voldoening. Maar je bent wel lekker druk. Genoeg taken, gedachten, angsten en neuroses om je af te leiden van je dromen. En je hebt het te druk om erover na te denken.”

F*ck zeg…! Dit is mij best wel overkomen de afgelopen periode. Mijn social media tijd is verdubbeld. Elke dag enorm ‘druk’ met gerechten bedenken, inkopen doen en uitgebreid koken. Een dagtaak maken van opruimen en schoonmaken. Zelfs de fruitschaal herschikken. Ik doe van alles, maar niks wat positief bijdraagt aan mijn toekomst, aan perspectief of ambities.

Vooral niet:
Lezen en in nieuwe kennis verdiepen.
Afspreken met mensen die mij inspireren en motiveren.
Pen en papier pakken en schrijven. Gedachten structureren.
Interessante webinars of filmpjes bekijken. Hoeveel kledingfilmpjes ik de laatste tijd heb gezien #teveel

Kortom, de hele dag lekker druk, maar met allemaal dingen die mij dit najaar geen stap verder helpen. Heel goed dat ik daar even een spiegel werd voorgehouden.

 

2.
“Soms zijn dromen hardnekkig. Ze blijven naar boven drijven, hoezeer je ook je best doet om ze weg te drukken. Merk je dat er zich dromen stiekem op je takenlijst hebben gewurmd? Maak het jezelf dan vooral niet makkelijk. Neem jezelf voor om aan je droom te werken, maar maak het zo eng voor jezelf dat je liever nog even meer dierenfilmpjes kijkt.

 

>> Maak je droom groot en overweldigend. Op die manier weet je nooit waar je moet beginnen. Zo voorkom je dat je daadwerkelijk begint.

>> Voed jezelf met verschillende angsten. Zoals faalangst en een angst voor succes.

>> Verzamel eindeloos tips over productiviteit. Daar kun je jezelf uren mee zoet houden zonder iets voor elkaar te krijgen.

>> Zorg dat je aan het einde van de dag van alles hebt gedaan, behalve een stap dichter bij je dromen komen” (zie punt 1 – prima gedaan ;-)).

 

Ik wil van betekenis zijn. Ik wil gas geven. Ik wil de energie voelen stromen. Ik wil hard werken. Investeren. Ik wil bijdragen. MAAR… ik zeg steeds: ‘ik weet niet wat ik wil…! Ik weet het maar niet. Ik zie het niet. Ik weet niet hoe. Ik krijg het niet bedacht. Moet ik dan alles weer omgooien? Wat dan? Hoe dan wel? Ik weet het gewoon niet.’

Vooral heel veel niet dus. Kan je zo lekker in blijven hangen. Vaag houden. Maanden volgehouden ‘ik weet het niet, weet het niet….’.

Nadat ik deze confronterende tekst had gelezen vond ik het boek ‘leef je mooiste leven’ hier in huis in een la. Ben spontaan gaan lezen. Zou ik een week eerder dus niet hebben gedaan. Heb er zelfs een schetsblok bij gepakt en de opdrachten gemaakt. Nadenken. Schrijven. Wat fijn was dat! Plaatje komt ondertussen best helder in beeld. Ben er nog niet. Wel al een heel stuk verder 🙂

 

3.
“Het liefst sta je elke dag op met een leeg gevoel van binnen. Geen passie, geen voldoening, geen reden om je bed uit te komen. Kom op dat kan leger van binnen. Mensen blijven maar roepen dat je je hart moet volgen en je dromen moet realiseren. En jij hebt zoiets van: “Nee, sorry – maar ik heb daar gewoon niets mee. Ik wil mijn dromen niet realiseren, ik wil mijn ziel vullen met een gevoel van leegte. Mijn dagen beginnen zonder passie en mijn leven leiden zonder gevoel van voldoening. Ik wil de tranen voelen branden achter mijn ogen en een reden hebben om te zeuren over alles behalve mezelf.”

Ben ik dat? Wil ik dat? Nee!!! Kom op! Hier moet het zeker niet naar afdrijven. Pro-actief bezig. Geen slachtoffer (van corona). Weg met de overgave aan wat is. Aan de slag met wat je wilt. Vol vertrouwen bouwen aan hoe het (beter) zou kunnen worden. Beter passend. Genoeg bezinning, tijd en ruimte. Nu schakelen naar wat wél. Minder leeg. Meer vervuld.

Kortom, die lelijke teksten waren even nodig. Het kabbelde al te lang te rustig en te vaag in mijn werk en leven. Ben er nog niet, hoor. Maar ben wel weer wakker.

 

 

Tot slot…
Nog even 1 kleine kanttekening hierbij. Voor het geval jij ook zin hebt om (weer) meer druk te zijn met zaken die er écht toe doen. Om aan de slag te gaan met beeld en visie van jouw dromen. Om jezelf onder de loep te nemen en beter te begrijpen. Om je koers te herijken. En jezelf te verrijken. Wat mij – naast het lezen van dit artikel – namelijk ook enorm heeft geholpen is dat ik een paar dagen helemaal op mezelf was.

Het huis was leeg. Ik was alleen. Geen zorg voor anderen. Geen afspraken of vaste tijden. Niks en niemand om rekening mee te houden. Ondanks dat ik best veel me-time heb gehad de afgelopen maanden, waren deze dagen helemaal alleen zijn toch echt anders. Die paar dagen hebben écht het verschil gemaakt.

Vond ik zelf nog wel verrassend te ontdekken dat me-time binnen het gezinsleven toch nog volstrekt anders is dan een aantal dagen volledig op jezelf zijn. Had ik niet door. Niet gedacht. Wel ervaren. En aangezien ik mijn ervaringen deel in deze columns kan deze toegevoegde noot niet ontbreken.

Wil je trouwens het hele artikel lezen dat mij heeft gebracht tot een omwenteling van druk zijn met van alles naar druk zijn met zaken die waarde brengen? Lees het hier en kick your ass 😉 – https://sochicken.nl/dromen-nooit-realiseren

 

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer