Maak er een (concrete) gewoonte van!

Plezier en succesvol werken. Hoe werkt dat? Dat is waar ik elke week mee bezig ben. Want wat is daarvoor nodig? Nu las ik laatst iets interessants. Wel vaker trouwens, maar bij deze heb ik even de moeite genomen het uit te werken. Het gaat over het eigen maken van concrete (nieuwe) gewoonten. Ik denk dat dat helpt voor ‘lekker werken’. Nieuwsgierig? Lees dan nog 2 minuutjes door = motiverend! #beloofd #interessant

Ik neem je mee naar de uitkomsten van een boeiend onderzoek:

Het onderzoek
In 2001 gingen onderzoekers in Groot-Brittannië aan de slag met 248 mensen. Deze mensen moesten in twee weken tijd betere sportgewoontes ontwikkelen. De deelnemers werden verdeeld in 3 groepen.

1. De eerste groep was de controlegroep. Aan iedereen in deze groep werd gevraagd om bij te houden hoe vaak hij in die twee weken ging sporten.

2. De tweede groep was de gemotiveerde groep. Aan deze deelnemers werd gevraagd om niet alleen de keren dat ze gingen sporten bij te houden, maar ook om wat te lezen over de voordelen van sporten. De onderzoekers legden aan deze groep ook uit hoe sport het risico op een hartaanval kan verminderen en het hart gezonder kan maken.

3. Tot slot was er de derde groep. Deze deelnemers kregen dezelfde presentatie als de tweede groep om ervoor te zorgen dat ze net zo gemotiveerd waren. Maar er werd hun ook gevraagd om een plan te bedenken waarin stond wanneer en waar ze in de komende weken zouden gaan sporten. Iedere deelnemer van de groep moest de volgende zin aanvullen: “In de komende week ga ik minstens 20 minuten stevig sporten op (dag) om (tijd) in (plek).”

De resultaten! Lees mee…
In de eerst en tweede groep sportte 35 tot 38 % van de mensen minstens 1x per week. Het was interessant om te zien dat het motiverende praatje dat de tweede groep had gehoord niet effect had op het gedrag.

En nu komt ie….. in de derde groep had maar liefst 91% minstens 1x per week gesport. Meer dan het dubbele van het percentage van de andere twee groepen!

Onthoud de succesfactor: implementatie-intentie
De zin die de deelnemers in de derde groep aanvulden, wordt door onderzoekers een implementatie-intentie genoemd. Het is een plan dat je vooraf bedenkt over wanneer en hoe je handelt. Het gaat erom hoe je van plan bent om een bepaalde gewoonte toe te passen.

De clou!!
Nou, die is duidelijk: mensen die een bepaald concreet plan bedenken voor hoe en wanneer ze een nieuwe gewoonte gaan gebruiken, maken meer kans om die vol te houden.

Tackel de valkuil – duidelijkheid is KEY
Te veel mensen proberen hun gewoonten te veranderen zonder na te denken over deze details. We zeggen tegen onszelf “ik ga gezonder eten” of “ik ga meer schrijven”. Maar we nemen vaak te weinig tijd om uit te werken hoe en wanneer we de gewoonte gaan toepassen. Wij laten het aan het toeval over en hopen dat we gewoon eraan denken om het te doen/ of dat we ons op het juiste moment gemotiveerd voelen.

Vaak denken dat we dat de motivatie ontbreekt, terwijl het eigenlijk ontbreekt aan duidelijkheid: wat precies ga ik wanneer op welk moment doen. Dat werkt pas écht. Moeilijker kan ik het je niet maken 😉

 • 9 januari 2023 door Judith JUULZ Magazine 1.0 is gelanceerd…!!!
  Het is zover... Maar liefst 14 maanden later nadat ik de eerste letter op papier heb gezet is JUULZ Magazine 1.0 met Inspiratie over Inspiratie van...
  lees meer
 • 4 april 2022 door Judith Slapen. Sliep. Lekker geslapen!
  Er kwam een vrouw bij de dokter. Ik was dat. Ik had eigenlijk geen klachten, maar ook weer wel. Ik had geen pijn of fysieke ellende of gekke bultjes...
  lees meer
 • 13 februari 2022 door Judith Effectief werken is ook ‘sport’
  Je zou denken dat als je al meer dan 10 jaar training geeft in effectief werken dat je dat dan zelf als de beste beheerst. Een status van ‘klaar’...
  lees meer