Geniet van een imperfecte dag; kan jij dat?

Op verjaardagen willen we vaak alles perfect hebben. Van de taart tot de hapjes en de slingers. Een vriendin van mij heeft elk jaar weer vlekken in haar nek van de stress of alles wel goed gaat. Gelukkig is ze in januari jarig dus een shawl is een goeie cover.

 

Maar wat gebeurt er als we deze drang naar perfectie loslaten?

 

Alles perfect willen is een toestand
Je huis is geen hotel met butlers en bediening. Je hebt geen ‘mannetjes’ voor iedere klus die moet gebeuren. Je moet bijna alles zelf doen, en dat maakt de weg naar perfectie bijna onmogelijk.

Het is geweldig om te genieten van een heerlijke taart met de beste cappuccino. Met kinderen die zich voorbeeldig gedragen. Terwijl buiten het zonnetje schijnt. Perfect.

De realiteit is altijd anders. En het is makkelijk om teleurgesteld te raken als je zoveel moeite steekt in een fantastisch geweldig verjaardagsfeestje. Maar wat als je daar juist op inspeelt?

 

Perfect maakt je verjaardag minder leuk
Als je wilt dat alles perfect wordt, dan ga je een hobbelige weg tegemoet. Om te beginnen is het simpelweg ontzettend veel werk om überhaupt te proberen om perfectie te benaderen. Daarnaast maakt het je gespannen en gefrustreerd. Want hoe perfecter je de boel probeert te krijgen, des te groter de kans dat er iets niet naar je zin is.

Je hebt niet alles onder controle. En dat besef is soms lastig om mee om te gaan. Het regent pijpenstelen. De kinderen kunnen ontzettend vervelend zijn. De taart mislukt. De bowl smaakt nergens naar. Iemand kan ziek zijn en de sfeer kan minder leuk zijn door een stomme discussie die is ontstaan.

Met andere woorden, een verjaardagsfeestje kan imperfect zijn. Sterker nog, het zál imperfect zijn. Hoe goed je ook je best doet. Als je perfectie probeert te benaderen zul je zeker weten gefrustreerd raken.

 

Geniet van alle imperfecties
Een paar van de mooiste verjaardagen waren de spontane ‘vergissingen’ waarbij alles niet perfect was. Bij iemand die nog in de pyjama zat toen het bezoek al voor de deur stond. Dat was van begin tot eind chaos. Of een keer toen de glazen lepel in de glazen vaas met bowl in duizend stukjes uiteen spatte. Hilarisch! Al wel 20 jaar terug, ik weet het nog. Hoe meer je imperfectie weet te waarderen, des te meer diepte en voldoening je zult halen uit ieder moment.

 

Inspiratie class –  De perfectie class voor perfectionisme.
Deze class geeft je meer kennis over hoe je een gezondere houding ontwikkeld t.a.v. het streven naar volmaaktheid. Ook gaan we in gesprek met elkaar over dit thema, voor nog meer inspiratie.

 

Geniet van je (feest)dag. Met volle teugen. Maak je niet druk. Maak het niet perfect.

 

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer