Geniet van een imperfecte dag

Op verjaardagen willen we vaak alles perfect hebben. Van de taart tot de hapjes en de slingers. Een vriendin van mij heeft elk jaar weer vlekken in haar nek van de stress of alles wel goed gaat. Gelukkig is ze in januari jarig dus een shawl is een goeie cover. Maar wat gebeurt er als we deze drang naar perfectie loslaten?

 

Alles perfect willen is een toestand
Je huis is geen hotel met butlers en bediening. Je hebt geen ‘mannetjes’ voor iedere klus die moet gebeuren. Je moet bijna alles zelf doen, en dat maakt de weg naar perfectie bijna onmogelijk.

Het is geweldig om te genieten van een heerlijke taart met de beste cappuccino. Met kinderen die zich voorbeeldig gedragen. Terwijl buiten het zonnetje schijnt. Perfect.

De realiteit is altijd anders. En het is makkelijk om teleurgesteld te raken als je zoveel moeite steekt in een fantastisch geweldig verjaardagsfeestje. Maar wat als je daar juist op inspeelt?

 

Perfect maakt je verjaardag minder leuk
Als je wilt dat alles perfect wordt, dan ga je een hobbelige weg tegemoet. Om te beginnen is het simpelweg ontzettend veel werk om überhaupt te proberen om perfectie te benaderen. Daarnaast maakt het je gespannen en gefrustreerd. Want hoe perfecter je de boel probeert te krijgen, des te groter de kans dat er iets niet naar je zin is.

Je hebt niet alles onder controle. En dat besef is soms lastig om mee om te gaan. Het regent pijpenstelen. De kinderen kunnen ontzettend vervelend zijn. De taart mislukt. De bowl smaakt nergens naar. Iemand kan ziek zijn en de sfeer kan minder leuk zijn door een stomme discussie die is ontstaan.

Met andere woorden, een verjaardagsfeestje kan imperfect zijn. Sterker nog, het zál imperfect zijn. Hoe goed je ook je best doet. Als je perfectie probeert te benaderen zul je zeker weten gefrustreerd raken.

 

Geniet van alle imperfecties
Een paar van mijn mooiste verjaardagen waren de spontane ‘vergissingen’ waarbij alles niet perfect was. Bij iemand die nog in de pyjama zat toen het bezoek al voor de deur stond. Dat was van begin tot eind chaos. Of een keer toen de glazen lepel in de glazen vaas met bowl in duizend stukjes uiteen spatte. Hilarisch! Al wel 20 jaar terug, ik weet het nog. Hoe meer je imperfectie weet te waarderen, des te meer diepte en voldoening je zult halen uit ieder moment.

 

Inspiratie class –  De perfectie class voor perfectionisme.
Wil je meer weten over deze inspiratie class? Kom dan op donderdag 31 Januari 2019 om 19.00 naar de School of Inspiration. Je krijgt dan meer kennis over hoe je een gezondere houding ontwikkeld t.a.v. het streven naar volmaaktheid. Ook gaan we in gesprek met elkaar over dit thema, voor nog meer inspiratie. Schrijf je nu

 

Geniet van je (feest)dag. Met volle teugen. Maak je niet druk. Maak het niet perfect.

 

 • 9 januari 2023 door Judith JUULZ Magazine 1.0 is gelanceerd…!!!
  Het is zover... Maar liefst 14 maanden later nadat ik de eerste letter op papier heb gezet is JUULZ Magazine 1.0 met Inspiratie over Inspiratie van...
  lees meer
 • 10 mei 2022 door Judith Maak er een (concrete) gewoonte van!
  Plezier en succesvol werken. Hoe werkt dat? Dat is waar ik elke week mee bezig ben. Want wat is daarvoor nodig? Nu las ik laatst iets interessants....
  lees meer
 • 4 april 2022 door Judith Slapen. Sliep. Lekker geslapen!
  Er kwam een vrouw bij de dokter. Ik was dat. Ik had eigenlijk geen klachten, maar ook weer wel. Ik had geen pijn of fysieke ellende of gekke bultjes...
  lees meer