Geestelijke gezondheid – daar al eens over nagedacht? 3 tips

Iedereen een diagnose, dat is helemaal van deze tijdgeest. Hoe zorgen we voor onze mentale gezondheid in deze overspannen informatietijdperk? En dat zonder psycholoog of psychiater…

Willen we gezond blijven, dan moeten we voldoende bewegen en gezond eten. Dat is logisch! Maar wat doe jij om mentaal fit en gezond te blijven? Meer dan ooit putten we ons brein uit met elke dag een overload aan informatie. Steeds meer prikkels eten onze aandacht op. Best zorgelijk…

Hoe zorg jij ervoor dat je mentaal weerbaar bent en blijft? Best lastig toch? En om nu direct naar de psycholoog, psychiater of lifestylecoach te gaan, dat was nou ook weer niet de bedoeling. We leven in een hyper-individualistische samenleving. Doelgericht, effectief, succesvol en barstensvol concurrentie. We ervaren vaak te weinig zingeving, verbinding en ontspanning. Jezelf af en toe even afvragen waar ben ik nu eigenlijk mee bezig kan zinvol zijn. Dit heb ik ook gedaan.

De TV staat aan tegelijkertijd zit ik achter mijn computer te werken. Ik luister naar de radio en ben met iemand in gesprek. Ik betaal mijn boodschappen aan de kassa en check ondertussen mijn berichten. Ik rij auto en bel (weliswaar handsfree) een collega, klant of vriendin. Multitasking is al lang geen kunde meer (in hoeverre dat het als was), maar de norm. Kijk eens om je heen op het perron, bij de bushalte, voor het stoplicht, aan de kassa of in de wachtkamer van de dokter. Iedereen kijkt op zijn mobiel. Ook ik besef steeds meer dat ik een ‘blueface’ ben. 

Waarom verdragen we de stilte, de leegte van het niets niet meer? Zelfs alle ruimte tussen niets vullen we in met iets. Wil jij ook meer bewust en minder verslaafd met je tijd omgaan lees dan de 3 tip van de School of Inspiration. Niets groots, meeslepend of vernieuwend. Nee, gewoon simpel, eenvoudig en met impact. Je kunt er direct mee aan de slag.

Ouderwets wachten 

Er is veel tijd tussen dat wat je onderneemt. We zijn geneigd dit wachten op te vullen met iets. En dit iets is de explosie van je schermtijd. Weerhoud jezelf ervan dit te doen, dit zal zeker niet gemakkelijk zijn. Kijk om je heen, mijmer in gedachten of klets met iemand. Detox van de gewoonte je mobiel te checken. Wat vaak om niets gaat.

Organiseer je bereikbaarheid

Misschien is het eerder organiseer de tijd dat je onbereikbaar bent.  Je organiseert samen of alleen wat en wanneer je eet. Hoe en wanneer je sport. Voeg daar een beetje onbereikbaarheid aan toe. Het is persoonlijk wat voor jou werkt hieronder een aantal ideeën waaraan je kan denken. Leg je mobiel op een plek neer waar die niet meteen bereikbaar is. Stel schermtijd blokkeren in na en voor een bepaalde tijd. Is dat nu echt nodig? Ja! Neem je mobiel niet mee naar bed. Geen wekker? Dan koop er een! Geen mobiel aan tafel. Als je nu denkt ‘ja, maar….’ Dat is je verslaving die spreekt.

Van moeten naar willen

Ervaar je veel te moeten? Voel je een constante druk in je leven van moeten, moeten en moeten? Realiseer je dan dat ook jij onderdeel bent van de huidige tijdgeest die jou dus die druk oplegt. Er lijkt weinig tijd voor niets doen. Te spelen. Spontaan te zijn. Maar die is er zeker wel. Verander je waarneming en je gaat hem zien.  Besef dat je onderdeel bent van de huidige tijdgeest. Kies bewust of je er wel of niet afstand van neemt. (Even is bijvoorbeeld een uurtje een dagdeel, dag of misschien een weekend). Het gaat niet om de duur ervan, maar om de keuze. Laat los en doe wat je wilt in dat eventjes.

 

  • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
    Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
    lees meer
  • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
    Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
    lees meer
  • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
      Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
    lees meer