Effectief werken is ook ‘sport’

Je zou denken dat als je al meer dan 10 jaar training geeft in effectief werken dat je dat dan zelf als de beste beheerst. Een status van ‘klaar’ ofzo. Nou, guess again… Zo werkt dat dus blijkbaar niet.

 

Wekelijks help ik medewerkers in de juiste keuzes maken en gewoonten creëren voor plezier en succes in je werk en je leven. Door het organiseren van je werk, overzicht te brengen, rust in je hoofd, mentale vitaliteit, leren beslissingen te nemen die goed voor je zijn. Bij jou passen. Dat doe ik door in te zetten op je talent en Pokon-voeding te introduceren.

 

Dat doe ik door structuren en gewoonten aan te reiken die vóór je werken. Met een mindset van gedachten en overtuigingen die je ondersteunen in plezier en succes in je werk. Maar dat ik daar nou zelf over uitgeleerd ben en een ultieme master in ben…. nope…. zeker niet!

 

Ik heb eens nagedacht hoe dat zit en zo moest ik denken aan topsporters. Als je dag-in-dag-uit bezig bent met je sport – bijvoorbeeld schaatsen – dan zou je denken dat je daar de beste in bent en dus een keer klaar’ in bent. Ook niet dus. Elke dag een beetje beter. Trainen. Kennis verdiepen. Uitproberen. Evalueren. Verbeteren. Vanuit verschillende invalshoeken verder je meesterschap aanscherpen. Je materiaal op details verbeteren. Voeding. Spierontwikkeling. Rust. Het is nooit ‘klaar’. Je bent nooit ultiem. Een voortgaand proces van beter, verbeteren, leren, toepassen, evalueren en aanscherpen.

 

En dat herken ik dus….Zo is het ook met mijn ‘sport’.

 

Ik blijf de vraag wat maakt dat je zowel ‘plezier alsook succes hebt in je werk’ mateloos boeiend en interessant vinden. Dat blijft mij aantrekken. Blijf ik ook kennis en inspiratie over slurpen. Met meer en minder resultaat in mijn eigen plezier en succes. En alles wat ik ervaar – ook dat wat niet werkt – is weer werkmateriaal voor mijn eigen leven en eigen geluk én ook voor mijn werk.

 

Dus ik blijf mij bezig met onderzoeken vanuit de psychologie. Breinwetenschap. Kwantumfysica. Wet van aantrekking. Neurowetenschap. Universele wetten van het universum. Synchroniciteit. Energie. Organisatiekunde. Besluitvormingsprocessen. En mijn huidige nieuwste interesse: de theorie van Human Design. Geweldig! Echt boeiende materie, helemaal wild van op dit moment. Kortom, de inspiratiebronnen zijn in overvloed aanwezig.

 

En zo ontwikkel ik steeds meer gewoonten en eigenschappen die voor mij bijdragen aan plezier en succes in mijn werk en leven. Maar ben dus ook nooit ultiem ‘klaar’. Ook ik blijf altijd mijn worstelingen hebben en houden. Het is ook voor mij een voortdurende zoek- en ontdekkingstocht.

 

Maar juist dat zoeken, uitproberen, van leren, ontdekken over dat wat wel werkt en ook dat wat niet werkt, dat is al de grote fun-factor in mijn leven. Ik heb daar dus ECHT plezier in. Ook als ik aan het worstelen ben heb ik er in een vorm plezier in. Want dat is weer ‘werkmateriaal’. Althans, dat ervaar ik als leermateriaal.

 

Want als ik weer eens een uitdaging tegenkom (lees: frustratie of stress over iets) dan denk ik direct: dat hebben vast meer mensen! Ben vast niet de enige! En dan heb ik weer iets om me in vast te bijten. Te begrijpen. Uit te diepen. Op onderzoek uit te gaan. Nieuwe gewoonten uit te proberen. Sleutelen. Ontdekken hoe te draaien van worsteling naar mezelf hiervan bevrijden.

 

Wat ik hier met je wil delen zijn 5 worstelingen die ik afgelopen jaar ben tegengekomen. Met 5 (nieuwe) gewoonten die ik vervolgens heb ingezet die (beter) voor mij werken. Lees maar eens mee…

 

Spoiler alert: zijn eigenlijk (te) simpele oplossingen als je ze zo leest! Als ik ze terug lees denk ik ook: jeetje Judith, hoe moeilijk kan het zijn! Maar de echte uitdaging zit ’m in het ontdekken, daar eerlijk over zijn naar jezelf, een nieuw plan bedenken en dan daadwerkelijk dat plan gaan doen en blijven doen! Niet zeuren, daadwerkelijk anders doen. Zelf anders doen. Integreer de nieuwe ervaringen en ervaar daarmee het verschil. Van evalueren en leren naar besluiten wat anders te doen en anders gaan doen. Dat laatste is de grootste uitdaging, I know…..

 

Frustratie 1 – elke donderdag kei-kapot

Op maandag en dinsdag regelt Arjan alles thuis (dat is luxe, ik weet het… :-)). Wat daarmee in mijn weekplanning is ontstaan is dat ik maandag en dinsdag van 7.00 tot 22.00 werk ging plannen. Echt VOL aan het werk en VOL met actielijsten. In die 2 dagen alles doen en afvinken. Want hey, dat zijn de dagen dat ik meters kon maken! Dus die dagen moest het gebeuren, vond ik. Dan deed ik er tot slot op woensdag nog een volle werkdag achteraan. Nog even flink gas geven dat dagje op woensdag. Dan – nadat ik 40 uur in 3 dagen had gepropt – lag ik er op donderdag he-le-maal af. Als ik dan op donderdag ochtend aan m’n kop koffie zat was ik brak. Op. Uitgeput. Uitgeblust. Soms zelfs beetje ziek. Als je dit leest denk je vast ‘ja, gek he?!’ Nou, ik heb dit dus best lang volgehouden. Dit ritme. En dan elke donderdag weer opnieuw balen dat ik eraf lag.

 

Dat wilde ik niet meer. Niet meer vol gas en dan vol eraf liggen. Balans was nodig. Dit was gekkigheid. Gekkigheid waar ik het niet zo goed op deed. Waarom ik het deed? Geen idee eigenlijk. Ergens is dat zo ontstaan. Onnadenkend. Onbewust.

 

Wat ik ben gaan doen is een nieuwe afspraak met mijzelf maken met als gewenste uitkomst in balans zijn en voelen – verdeeld over de hele (werk)week. Dus: werkdagen van 8 uur. Maximaal. Geen avondprogramma. Niet doorplannen van werk na 18:00uur. Stoppen met die gekkigheid.

 

Wat blijkt? Mijn werk past prima in een werkdag. Echt geen probleem. Wie had dat gedacht? Ik niet. Was dus wel zo. No problem.?De eerste avonden op maandag en dinsdag voelde ik mij overigens wel wat onthand, want wat moest ik nou dan gaan doen…? Ondertussen vermaak ik mij uitstekend (zie frustratie 2).

 

Herken jij een structuur in je (werk)week waar je jezelf eigenlijk ontzettend mee uitput? Het kan anders ?

 

Frustratie 2 – gevoel ‘droog’ te staan

Ik beken! Ik ben een kennisjunkie. Boeken. Podcast. Youtube. Online cursussen. Tijdschriften. Interviews. Onderzoeken. Man, wat word ik daar blij van. Maar voor je het weet word je opgeslokt door van-alles-en-nog-wat en is er geen ruimte meer voor lezen&luisteren&verdiepen = mijn POKON. Daar waar ik van oplaad.

 

Vanaf december ben ik weer mee begonnen om dit wel volop aan mezelf te gunnen! Weer wekelijks naar de boekwinkel. Nieuwe stiften gekocht en aantekeningboekjes. Zoooooo gelukkig mee. Elke maand volg ik wel weer een nieuwe online cursus. Geweldig. Sinds ik dat weer volop aan mezelf geef voel ik mij echt, echt, echt veel energieker en gelukkiger en levendiger. Zonder dat ben ik een plantje dat langzaam verwelkt. Nu ben ik volop in bloei!

 

Waarom ik dit een tijdje beetje kwijt ben geweest? Omdat ik vond dat alles nuttig moest zijn. Moest bijdragen. Kunnen omzetten naar business. Daar heb ik ook afscheid van genomen: als ik er blij van wordt dan IS het nuttig? Hoe meer nuttig wil je het hebben als iets je blij maakt??!!

 

En jij? Wat heb jij met regelmaat nodig gewoon omdat het goede energie en blijdschap brengt?!

 

Frustratie 3 – meer, meer, meer en nooit voldaan….

Hoeveel taken kan je in een dag stoppen? Zo veel als je zelf wilt! Gewoon proppen en nog wat meer erbij proppen. Hier nog 10 minuutjes ‘vrij’ om nog die mail te doen. Daar nog 5 minuutjes snel even dat belletje te doen. In de pauze kan je nog wel even die factuur betalen. Tijdens de hond uitlaten vast het format voor de training bedenken. Waarom 12 dingen op een dag doen als je er ook 15 kan doen?!

 

Nou, dat doe ik dus ook niet meer. Doodvermoeiend. Door de dagen jagen en haasten. Pppfff…. Niet goed voor mij. Altijd de druk erop.

 

Nu doe ik het anders. Ik spreek ik elke dag de MUST 3 met mezelf af. Die drie maak ik sowieso voor elkaar. Die drie dingen maken het verschil. Doen ertoe. Die vind ik echt belangrijk om verschillende redenen. Niet meer. Niet minder.

 

Hoe dat bevalt? Uitstekend! Hoe het werkt? Uitstekend! Zijn er brandjes ontstaan? Verrassend genoeg helemaal niet. Downsizen blijk ik het erg goed op te doen

 

Is er jou ondertussen iets te binnen geschoten waar donwsizen wel erg fijn zou zijn?

 

Frustratie 4 – wel weten, niet doen

Wat ik weet is dat ik het heerlijk vind om in de stad/cafe te werken. Wat ik niet deed is in de stad/cafe werken. Waarom niet? Tja, je kent vast wel de term ‘belemmerende overtuigingen’. Daar had ik mijzelf er mooi een paar van aangepraat. Zodat ik thuis gevoelsmatig tegen de muren opliep in plaats van erop uit te trekken. Gelukkig gaf Arjan mij een duwtje in de richting en gaf mij de opdracht een experiment aan te gaan voor een maand: ga een maand lang elke dag werken in het cafe waar je wilt en ga merken of het je echt zo blij maakt of niet. Die uitdaging heb ik aangenomen. Ik zit nu bij Bagels&Beans te schrijven #myfavorite.

 

En jij? Welk experiment zou jij willen aangaan, omdat je denkt dat je er blij van wordt maar je jezelf nog in tegen houdt om wat voor reden dan ook?!

 

Frustratie 5 – succes mindset

Als ik veel werk ben ik succesvol. Als ik veel werk heb ben ik succesvol. Als mijn agenda vol is ben ik succesvol. Als ik goed geld verdien ben ik succesvol. Als ik druk ben dan ben ik succesvol. Een definitie van succes die erg veel druk op legt kan ik je vertellen. Het was mijn definitie van succes. Eentje die niet zo prettig leeft.

 

Deze frustratie is overigens nog niet volledig uit ontwikkeld moet ik bekennen. Ik weet wel dat deze wijze van meten van succes niet zo fijn is. Ik merk dat deze denkwijze nogal wat flucturatie in goed en slecht voelen met zich mee brengt.

 

Deze koppeling – die ik dus zelf ben gaan maken – is het niet. Dus ik ben dit script in mijn hoofd aan het herschrijven. Wat is nou écht succes? Ik ben succesvol omdat ik het fucking naar mijn zin heb?! Is dat succes? Niks doen en van alles doen wat mij joy geeft? Ik ben blij, voel me vervuld. Geliefd! Verheugd. Ik ben niet succesvol, ik leef succesvol! Zoiets dus…. nyway, wat nou als ik met mijzelf afspreek dat als ik een succesvolle dag koppel aan de joy, plezier en goeie gevoel van die dag? Is dat niet een veel betere definitie van succes? Ben nog wat zoekende zoals je leest hahaha…

 

Maar goed, hier ben ik dus nog mee bezig. Wat ik hiervan vind. Hoe succes te definiëren. Dat ga ik onder andere doen met ‘pockets vol met joy’. Hoe ik daar zo bij kom? Waar je je mee bezig houdt komt op je pad! En zo kwam Lou Niestadt in mijn leven en werd ik getrickerd door haar ‘Pockets vol met joy’. Die heb ik dus gekocht. Uiteraard. Komende maand ga ik daar volop mee aan de slag en op ontdekkingstocht. Zin in!

 

Wat is voor jou jouw definitie van succes? Is dat een fijne definitie?

 

Als ik hier nog even kort mijn ervaring van afgelopen jaar af maak dan kan ik je vertellen dat ik weer van alles aan mijn dag en leven heb toegevoegd waar ik zo van houd. Wie mij al langer volgt en meer van mij leest heeft ook kunnen lezen over mijn worsteling tijdens de lockdown. Alles werd minder, minder, minder. Minder contact. Minder weg kunnen. Minder uit eten. Minder reizen. Allemaal regels met beperkingen. Dat had impact op mij. Ik ging zelf ook van alles minderen. Mocht minder van mezelf. Minder geld uit geven. Minder lang douchen. Minder luxe. Minder eten. Alles wat luxe was vond ik dat wel minder kon. Dat kan ook wel. Er zijn mensen die daar gelukkig van worden. Alleen ik dus niet. Echt niet. Al die beperkingen inclusief alle beperkingen die ik ook mezelf nog eens ging opleggen. Geen idee waarom ik dat deed. Het leek een soort wisselwerking van de energie van die periode die ik enorm heb aangetrokken. Ondertussen is dat wel veranderd!

 

Muziek! Ik luister weer veel muziek en heb mijn abonnement van apple music weer geactiveerd. Had ik nooit moeten opzeggen.

 

Koffie! Ik haal weer echt lekkere en luxe koffie en geef mezelf in de ochtend alle tijd voor een super cappuccino.

 

Boeken! En schrijfboekjes, schriften en mijn favoriete stabilo stiften zwerven weer overal en nergens door het huis. That’s me.

 

Fiets! Ik krijg deze maand mijn nieuwe fiets!! Wahalaahhaa! Gewenst en gemanifesteerd. Wow!

 

Douchen! ik sta ook weer heel lang onder de douche. Super slecht voor milieu. ik weet het. Ik word er zo gelukkig van….

 

Looking good! Ik ga weer naar de kapper en laat mijn wenkbrauwen weer doen. Mooie make-up in huis. Noortje heeft mijn plezier in opmaken weer doen herleven.

 

Nike! Ik ben weer terug in mijn tienerjaren met mijn veel te hippe en geweldig cool gave nike air max. Kan mij het schelen dat ik 40 ben!

 

Weekend! Alle tijd, aandacht en liefde voor thuis, gezin, samenzijn en vrij-zijn.

 

Persoonlijke ontwikkeling! Elke maand weer een nieuwe (online) cursus. Love it!

 

Wat dat met me doet? Misschien een gek woord, maar de omschrijving die het voor mij heeft is ‘verheugd’. Ik voel me echt en oprecht ‘verheugd’. Dat dus.

 

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen?! Weet je wat nog leuker is? Om voor jezelf jouw afgelopen half jaar uit te schrijven! Schrijf je eigen levensverhaal. Hoe is het met jou gegaan? Vind je het het maar niks om achterom te kijken? Schrijf of bedenk dan jouw komende half jaar: hoe wil je dat dat eruit gaat zien? Schrijf jouw volgende hoofdstuk.

 

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer