Een beetje van mezelf en een beetje van Marki

Mijn inspiratiebron voor deze week is niemand minder dan…. Mark Rutte.

Inspiratie is iets zien, horen, ervaren (buiten jezelf) en dat vertalen naar de betekenis en een wijze die past bij jou (binnen jezelf). Dat raakt trouwens nauw aan imitatie, alleen bij imitatie kopieer je letterlijk de inspiratiebron. Om dichtbij jezelf te blijven is het dus de kunst om jouw eigen vertaling te maken naar een manier die bij jou past.

Zoals gezegd, mijn bron van inspiratie – in het kader van fit&vitaal – is in deze tijd Mark Rutte.

Als iemand namelijk bewonderenswaardig rechtop staat – en vooral ook blijft staan – dan is dat wel de uitstraling van Mark Rutte. Sterk. Rustig. Fit. Scherp.

Dus ik dacht laat ik eens onderzoeken wat onze Minister President zo al doet (en laat) om zo sterk te staan. Een mooie inspiratiebron om ook zelf mijn voordeel mee te doen om fit te blijven. Lees je met mij mee wat ik heb ontdekt…

Slapen
Daarover heeft Mark zich duidelijk uitgesproken in de media: ‘wat noodzakelijk is in deze tijd is goed slapen. En ik slaap goed!’ Dat maakt een wereld van verschil voor je veerkracht en vitaliteit.

TIP | pak je slaap. Mocht een keer de wekker iets later kunnen: pak je slaap. Mocht je iets eerder naar bed kunnen: doen! Pak je slaap. Ik kan trouwens ook zo tientallen wetenschappelijk onderzoek googlen waarin dat bewezen wordt ondersteund. Slaap is de basis van vitaliteit en emotie regulatie. Kortom, slapen mag! Besteed er de tijd aan die het verdient #8uur

Ontspanning
Doe elke dag een activiteit waardoor je ontspant. Even ontsnappen aan de drukte, de hectiek, de uitdagingen en de zorgen. Mark speelt elke avond piano als hij thuiskomt. Even uit het hoofd. Ontspannen. Afdraaien van de dag. Alle belevenissen van de dag van zich afspelen en in zijn eigen wereld van muziek stappen. Geen scherm. Geen prikkels. Geen afleiding. Even alleen. Alleen met iets dat je oplaadt.

Focus AAN
Mark is Minister President. En hij is ook echt volledig, totaal en met overgave in zijn rol actief als Minister President. Geen bijrollen. Geen commissies. Geen uitgebreid sociaal netwerk. Deze ene belangrijke en allesbepalende rol is voor dit moment dé focus. Een rol om zo optimaal mogelijk in te vullen in deze tijd van crisis. Hij richt zich op de essentie die er op dit moment echt toe doet.

Stel de 1 of 2 meest belangrijke rollen die je nu hebt centraal en vraag van al die andere rollen even niet zoveel van jezelf. Dat komt straks allemaal wel weer. Nu first things first. Maak het overzichtelijk. Behapbaar. En met de juiste focus en aandacht. Kies voor echte waarde die er NU toe doet.

Focus UIT
Op vrijdagmiddag zei Mark tegen een reporter ‘nu is het weekend en nu heel even geen corona. Even eruit. Zodat ik er maandag weer ben en scherp ben.’

Je kan niet alleen maar ‘aan’ staan. Om scherp in je belangrijkste rollen te staan, is het nodig soms ook even helemaal ‘uit’ te staan. Al is het even een avond, een dagdeel of één dag waarin je met jezelf afspreekt ‘nu even wat anders, straks weer verder’ maakt dat je juist sterker en krachtiger blijft in dat wat je als je ‘aan’ staat kan betekenen.

Bewegen
Onze Mark zie je nooit in een auto zitten. Hij loopt. Hij fietst. Of hij staat. Ik heb oprecht geen idee of hij net zo fanatiek als Barack Obama elke dag start met een ochtend work-out. Ik zie wel dat hij altijd in beweging is. Ben serieus benieuwd wat zijn stappenteller scoort elke dag?! 10.000 stappen met gemak schat ik in.

Dus lekker bewegen op je (werk)dag, in het huis, om het huis, een avondwandeling. Pak de fiets. Even aan het aanrecht staan met je laptop (sta ik nu ook!). Je hoeft niet als een gek te zweten. Gewoon de hele dag door beetje actief in beweging blijven.

Voeding
Hier houdt mijn waarneming op. Ik zie Mark nooit eten. Echt niet. Laatst vroeg hij in de kamer om een glas chocolademelk. En ik zie hem weleens een appel eten. Dat is het enige wat ik ervan weet. Geen idee wat en wanneer hij ontbijt, snacks, luncht en dineert…?

Wat ik wel weet is hoe ik dat ben gaan doen in deze rare tijd waarin ik veel meer thuis ben. Kroegen en restaurants zij gesloten dus afleiding en uitdaging zijn geminimaliseerd. Wel ligt graaien en snaaien op de loer en dat is wat ik nu precies niet wil! Heb daarom een koers met mijzelf uitgezet. Bevalt mij echt uitstekend! Benieuwd? Komt ie:

Wat ik al langer wilde is een beetje meer lenigheid voelen in mijn lijf. Sterker. Conditioneel fit. Gewoon een lekker gezond (en slank) gevoel. Lekker energiek de dag doorkomen. En dat straks een witte broek (weer) mooi staat. Zou toch super zijn!

Nu heb ik mooi de tijd om hier serieus aandacht aan te besteden deze periode. Heb mij dan ook heel sterk voorgenomen: gaat mij niet mis dat ik mijzelf na deze tijd gezonder, sterker, fitter voel – en daadwerkelijk slanker ben – dan begin dit jaar.

Conclusie, mijn vertaling, mijn 5 acties – wat ik doe:

>> 8 weken lang Sonja Bakker: dagelijks eten op basis van dieet en gezonde keuzes in groente en fruit. Na deze periode deze levensstijl grotendeels aanhouden met aantal gezonde toevoegingen om op gewicht te blijven.

>> Doel is een beweeg/sportritme ontwikkelen dat bij mij past, mijn conditie goed houdt en voor mij is vol te houden ook na de corona-tijd (!) Daarom ga ik experimenteren met de Nike Training App of dat bij mij past. Periode van 4 weken het schema voor beginners volgen voor 3 tot 4 x per week trainen en dan evalueren.

>> In de avond 5 km wandelen – even lekker eruit, alleen. Ik heb namelijk geen piano, laat staan een muzikale aanleg 😉

>> Slapen 8 uur per nacht heeft prioriteit! Keuzes naar bed/opstaan hierop afgestemd.

>> Geen alcohol, bij uitzondering (bijvoorbeeld verjaardag of Pasen) een wijntje.

Eerste kilo’s zijn eraf. Ik voel mij goed!

Get inspired!
Zoals gezegd, inspiratie gaat over een vertaling maken naar een wijze die bij jou past. Wat werkt voor jou? Blijven doen! Wat zou je verder helpen voor ‘lekker-in-je-vel’ in deze rare tijd? Ga experimenteren en ontdek wat voor jou werkt. En laat je daarbij inspireren door liefde, natuur, muziek, theater, films, literatuur, kunst, een persoon, een voorbeeldfiguur, een gebeurtenis, een herinnering, een foto of een kledingstuk (zoals een witte broek ;-)).

Ik wens je alle plezier en succes, toi, toi!

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer