Zo ontwikkel je meer veerkracht: get inspired!

Vitaal. Weerbaar. Veerkrachtig.

Een medicijn om op de lange termijn wel (mentaal) fit te blijven is inspiratie.

Ik deel graag mijn ervaringen en een tijdje terug had ik weer een belevenis. Ik was bij een college in Utrecht van de Universiteit voor Humanistiek. (In een wild moment heb ik ook ooit bedacht te willen studeren aan de UvH. Had zelfs mijn aanmeldformulier al ingestuurd…. totdat ik bij bezinning kwam en opnieuw 4 jaar studeren mij toch niet erg gelukkig zou maken.) Wel wilde ik af en toe eens een college volgen. En dat kan!

 

Dus daar ging ik dan samen met een vriendinnetje naar Utrecht. Naar een collega dat zij had uitgezocht. En eerlijk, het eerste uur dacht ik “waar gaat dit over?” Ik kon er echt geen touw aan vastknopen. Waar heeft ze mij mee naartoe genomen? Wat vertelt die kerel (professor) in hemelsnaam allemaal? Ik vind mijzelf niet echt dom, maar hier voelde ik mij echt niet slim genoeg voor….!

 

Maar gelukkig…uiteindelijk….na 1,5 uur (!) viel zijn hele verhaal samen. Het kwartje viel! Ik zal jullie hier de ingewikkelde versie besparen, evenals een ellenlange aanloop naar de clou. Wat hij wilde vertellen is simpel: laat je regelmatig inspireren!!! En daar is een hele belangrijke reden voor.

 

Inspiratie en het gevaar van imitatie

In onze maatschappij draait veel om prestaties. Om het ‘goed’ doen. We kijken naar elkaar. En naar de buren. En de consumptie-markt speelt daarop in. Heb jij de nieuwste Iphone al? Jij hebt het toch ook druk op je werk? Ga jij wel op vakantie? Veel meer dan we ons bewust zijn, worden wij in ons leven en bij de keuzes die we maken geleid door anderen. Deze invloed van anderen kan op gespannen voet staan met onze autonomie. Bijvoorbeeld als we ons in onze opinies, koopgedrag, kledingkeuze, vakantiebestemming, muziekvoorkeur, taalgebruik, enzovoort, laten leiden door wat anderen ervan vinden en hoe anderen het doen. Vooral als dat ‘belangrijke anderen’ zijn, zoals vrienden, familieleden, collega’s, buren, of media celebreties. Dan is het soms moeilijk om verschil te zien en te voelen tussen wat je zelf wil en wat anderen willen, of erger: wat anderen vinden dat jij moet willen. En als je niet oppast loop je als vanzelf mee met dat wat ‘normaal’ is of ‘zo hoort’. We doen gedrag na, zonder eerst even terug te komen bij onszelf. Of deze wijze wel echt bij jezelf past. In deze huidige maatschappij ligt imitatie op de loer. En imitatie put uit. Maakt je moe. Lusteloos. Je raakt verwijderd van jezelf, mogelijk zonder dat je het door hebt.

 

Vitaal. Weerbaar. Veerkrachtig.

Een medicijn om op de lange termijn wel (mentaal) fit te blijven is inspiratie. De stimulerende en sterkende invloed van anderen die inspiratie heet. Die ons zelf-zijn juist aanspreekt en bevordert. Wat dat betekent is datgene wat jou aanspreekt jij vertaalt naar jouw manier. Dus als Nelson Mandela jou inspireert kopieer dan niet zijn gedrag. Maar ‘vertaal’ dat wat jou in hem inspireert naar een uiting die bij jou past. Zoek de inspiratie. Maak een innerlijke vertaling. En gebruik de inspiratie op jouw manier. Hiermee krijg je energie. Blijheid. En ben en blijf je vitaal en weerbaar. Je raakt niet ‘op’. Je bloeit op!

 

Herkenbaar?!

Drie kindjes rennen het strand op. En daar zien we hele mooie zandbulten. Een van de kindjes springt op een bult en roept: dit is mijn kasteel! Een ander kindje komt aanrennen en duwt aan dat kindje aan de kant en roep: nee!, dit is mijn kaseeltje. Ga eraf. Mijn kasteel. Het derde kindje kijkt naar de bult en het zogenaamde kasteel en rent naar een ander zandbultje, springt erop en roept blij: ik heb hier mijn paleisje! Immitatie en inspiratie. Het ligt dicht bijelkaar. En maakt toch een wereld van verschil.

 

Maandelijkse inspiratie in mijn agenda

Ik weet niet waarom het zo werkt en weet ook helemaal niet of het echt ‘waar’ is. En toch geloof ik ergens toch wel dat het inderdaad zo werkt. Dat inspiratie goed is en een positief effect heeft. Ik bekijk dus heel bewust of ik maandelijks een inspiratie-momentje in mijn agenda heb.

 

>> even geen ‘productiviteit-tijd’, alleen maar even inspiratie-tijd >>

 

Daar maak ik tijd voor. Heel bewust. Dat doe ik al een tijdje. En dat maakt ook dat ik vaker op uitnodigingen ‘ja’ zeg. Ik maak namelijk niet meer de afweging of ik er wel tijd voor heb. Ik maak de afweging of het mij zal inspireren. En zo maak ik veel meer leuke en verrassende dingen mee.

 

Get inspired

Mijn opdracht voor mezelf (en voor jou) is dan ook om begin van de maand naar de komende maand te kijken of er nog inspiratie op de agenda staat. Zo ja, top! Zo nee, ‘bedenk’ dan wat je graag zou willen doen wat jou inspireert. Deze maand ga ik een dagje naar de bieb in Amsterdam: inspiratie ten top voor moi ? En weer op reis naar een ander land deze maand….zeker weten! En jij?

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer