Agree to disagree

Ik ben de jongste in het gezin. En dat betekent dat je een oudere broer of zus hebt. In mijn geval twee oudere zussen. En die zeggen nog wel eens verstandige dingen. En dat had ik een tijd terug met mijn middelste zus.

 

Wij keken anders – heel anders! – naar eenzelfde situatie. En dat kan natuurlijk flink uit de hand lopen. Helemaal in familiesfeer waar vaak allerlei onbewuste emotionele lagen een rol kunnen gaan spelen. Explosie om niks. Wat dan weeeeeeken kan blijven hangen…. Wie kent het niet zou ik bijna zeggen.

 

En in zo’n situatie van onenigheid met ontploffingsgevaar vroeg zij aan mij: ‘can we agree to disagree?’ Ik moest even schakelen… kunnen we het eens zijn dat we het oneens zijn? Goeie vraag! En nog beter: goeie oplossing! En meer was toen niet nodig. Dat was genoeg. Daarmee was alle kou uit de lucht. De een hoefde en wilde de ander niet meer te overtuigen. We hoefden het niet eens te worden. Het was goed zo. Een oudere en soms wijzere zus is zo gek nog niet!

 

Het is trouwens niet bij die ene situatie gebleven. In veel situaties – ook zakelijk – kan je vanuit de rust met elkaar in gesprek over onderwerpen en verschillende inzichten vanuit de overeenstemming ‘can we agree to disagree’. Ondertussen een soort van levensmotto die mij enorm helpt. Doe er ook je voordeel mee!

 

  • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
    Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
    lees meer
  • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
    Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
    lees meer
  • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
      Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
    lees meer