Zoektocht naar een goed zittende jas

Ontzettend leuke reacties krijg ik wekelijks uit verschillende uithoeken. Met complimenten. Bedankjes. En de vraag om vooral door te blijven schrijven. Nu schrijf ik überhaupt veel, want dat heb ik nodig om mijn gedachten te ordenen. Soms om besluiten te nemen. Dan weer om emoties eruit te laten komen. En vaak ook om te weten wat ik allemaal heb te doen: overzicht uitschrijven.

Wat dat schrijven mij brengt is een overview. Een reflectie. De zaken weer even voor mij zien. Het brengt ook vaak relativering trouwens. Lijkt het allemaal heel wat en dan werk je het uit op papier en aan het einde van de pagina is het soort van ‘verdwenen’. Lucht zo lekker op. Kortom, een uitlaatklep.

Heb jij dat ook? Een vorm gevonden die bij jou past als uitlaatklep? Hoe werkt dat voor jou? Ben jij ook een schrijver? Of ben je meer van praten. Kan je jezelf misschien kwijt in muziek? Of is sporten jouw een relativeringtool? Slapen heb ik ook weleens gehoord. Dan kon het die dag net zo gek zijn, na een nachtje slapen alles weer helder en opgeschoond. Als je dat van jezelf weet, dan vooral ook lekker veel slapen 😉

In de voorbereiding op deze wekelijkse column – soort dagboek soms – stel ik mijzelf altijd de vraag wat speelt er op dit moment? Of met andere woorden: wat kan ik ‘sharen while I’m going through it’?

Dat is deze week een bekentenis. Iets dat al tijdje sluimert in mijn achterhoofd. Iets waar ik niet zo tevreden over ben. Irritant van mezelf vindt. Maar steeds niet in doorpak. Eigenlijk erg lelijk vindt om te delen. Maar ook wel weet dat ik het – juist door het te delen – wel ga aanpakken. Dat dat mijn stok achter de deur is. En dat blijkt, want ik heb gisteravond daadwerkelijk de eerste stap gezet. Alleen al door te denken aan deze column. Dus win-win. Mogelijk inspireer ik jou + ik heb mijzelf nu al een stap verder geholpen.

Wat is er aan de hand? Nou het volgende. Het is eigenlijk hetzelfde als je wilt afvallen en je jouw boodschappenkar vult met chocola, chips enzo. Als je meer uitgerust wilt zijn en nog steeds na 0.00uur naar bed gaat. Waar ik per ongeluk in ben gerold is een enorm aantal accounts welke ik ‘volg’ op Instagram die totaal haaks staan op dat wat ik op dit moment graag wil, belangrijk vindt en/of mee bezig ben. En die ook nog eens veel te vaak per dag bekijk.

Zo ben ik bezig met gezond en voedzaam eten. Volg ik gewoon tientallen accounts die mij de hele dag alleen maar van alles te eten laten zien! Met de lekkerste gerechten die zeker niet allemaal gezond zijn. Daar krijg ik dus steeds enorme zin in. Maar dat mag ik dan niet van mezelf. Dus wat maak ik het mijzelf moeilijk! En als je er eenmaal in zo’n omgeving zit blijken er steeds meer van die accounts, pppfff…. Wat een enorme wereld met eten zeg. Houd ik mij elk uur mee bezig en dat wil ik dus eigenlijk niet eens. Hoe idioot…

Anyway, ik kan ook googlen als ik een gerechtje of inspiratie zoek. Op dat moment functioneel en dan ook zo gevonden.

Zo wil ik graag wat minder spullen en minder overvloedig inkopen. Volg ik tientallen kledingmerken die nu de hele dag door de nieuwste collecties showen. Daar word je toch hebberig van…. Ik wel! Ook weer lekker tegenstrijdig dus.

Terwijl ik ook gericht naar een winkel kan nadat ik heb besloten iets nieuws te willen kopen.

Ik wil het graag een beetje leuk hebben. Plezier hebben. Wie niet? Volg ik dus een aantal accounts waar ik mij steeds kapot aan erger of irriteer. Waarom???Serieus goeie vraag. Is erin geslopen.

Waar ik mij nu op ga richten zijn het toevoegen van accounts die mij positieve energie brengen. Die mij inspireren. Of gewoon plezier brengen. En die mij verder brengen in mijn gewenste werk als schrijver.

Ik wil best graag af en toe gemotiveerd worden om te bewegen en te sporten. Ook die accounts volgen hebben verkeerd uitgepakt. Krijg alleen maar aanbiedingen van de mooiste sportkleding en sportschoenen. Wordt weer mijn hebberige instinct getrickerd. Dat was nou net niet de bedoeling.

Wat ik steeds meer begon te merken dat ik bijna elk uur (erg sneu, ik weet het…) door Instagram scroll en daar continue input en prikkels krijg van zaken die zoooo niet passen bij mij op dit moment. Ik word steeds in mijn wilskracht uitgedaagd om met al die prikkels vooral niks uit te doen. Niet alles te willen eten. Niet te kopen. Of niet aan die irritante accounts te irriteren.

 

Mijn instagram account is dus heel slecht uitgelijnd met mijn gewenste manier van leven.
Hoe gek is dat?!

En dat wist ik eigenlijk wel… Dat zeurde ook al een tijdje elke keer als ik op Instagram zat. En toch vind ik het merkbaar moeilijk om dat aan te pakken. Daadwerkelijk te ontvlogen. Je raakt er toch aan gehecht ofzo. Voelt zo lullig om te ontvolgen. Alsof je de ander persoonlijk afwijst. Gek genoeg ervaar ik het ook als een vorm van loslaten. Het lijkt zoiets simpels en laagdrempeligs, toch?! Mee eens! Maar blijkbaar spelen er toch uitdagende psychologische processen mee.

Ben het nu wel aan het aanpakken. Stap-voor-stap, dat wel. De eerste 40 ‘ontvolgen’ is een feit. Dankzij mijn eigen column hahaha. Delete. Delete. Delete. Zodat er uiteindelijk een tijdlijn overblijft wat de spirit in zich heeft die past bij mij op dit moment en mij blij maakt.

Of jij nu hetzelfde moet doen? Nee hoor. Geen tips. Alleen een overweging: op welk vlak is er mogelijk van alles in jouw leven geslopen dat eigenlijk op dit moment helemaal niet bij je past? In je weekend. In je koelkast. In je vriendengroep. In je werk. In je omgang met familie. In je aankopen. In je huishoudboekje. In je huis. Hoe je je vrije tijd besteedt. En wie weet past het je allemaal juist wel als een goed zittend jasje?! Ook fijn te weten! Bij mij ligt die jas nog even op de confectietafel om te designen tot een top-op-maat-modelletje 🙂

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer