Waarom zijn grenzen zo lastig?

Wat ik mij regelmatig afvraag is waar liggen mijn grenzen? Vragen die mij dan bezig houden zijn; wat vind ik hier nu eigenlijk van, moet ik er wat van gaan vinden en/of een punt van maken? Het is dan zoveel makkelijker om het maar gewoon te laten. Ik hoor mezelf zeggen, “ach toe maar, laat maar, maakt niet uit en het komt wel goed.” Ondertussen voel ik aan alles dat dit niet zo is. Waarom doe ik dit? Ik ben toch een zelfstandige goed opgeleide jonge vrouw, die weet wat ze wil!?

 

#Metoo.
Ik heb het dan niet over grensoverschrijdend gedrag. Die grenzen zijn duidelijker. Wanneer er over deze grenzen wordt gegaan richt het direct enorme persoonlijk schade aan. Het is pijnlijk, vernederend. Het kan niet, het mag niet en het is gewoonweg fout. En nooooooooit goed te praten! Wat als grensoverschrijdend gedrag wordt gezien of ervaren is naar mijn mening erg persoonlijk en ook niet te bepalen voor de ander. We hebben in ons rechtssysteem zo goed en kwaad als dat gaat één en ander weten vast te leggen.  Maar ook daarbinnen is veel ruimte voor discussie. De #metoo beweging is daar een duidelijk voorbeeld van.

 

Kan ik? Wil ik? Is het verstandig?
Ik heb het over situaties die wel kunnen maar niet leuk of prettig zijn.  Waarvan je niet direct schade ondervindt als je het wel doet of toelaat. Het raakt je maar doet geen pijn. Ik heb het over dat grijze gebied dat je deelt met je partner, kinderen, familie, vrienden en collega’s. Waarbinnen het geven en nemen is. Maar hoeveel geven en hoeveel nemen? Wat zou het lekker zijn wanneer we daar een soort van wiskundige formule voor zouden hebben. In de vorm van een app die dan bijhoudt hoeveel je in welke relatie je nog mag geven en mag nemen. Zolang die app nog niet bestaat moet ik het doen met mijn drie vragen naar grenzen. Kan ik? Wil ik? En Is het verstandig?

 

Inspiratieclass – Zo voorkom je dat mensen over je heen lopen!       
Wil je meer weten over grenzen en hoe je kunt voorkomen dat mensen over je heen lopen. Kom dan naar de inspiratie class op donderdag 21 Maart 2019 om 19.00. Naast meer kennis over grenzen in het algemeen en hoe je kunt voorkomen dat mensen over je heen lopen, gaan we het gesprek met elkaar aan over het hoe, wat, wanneer en waarom van grenzen.

 • 27 januari 2022 door Judith Plezier en succes in je werk(dag) met GRIP op je werk
  Wat ik al jaren ontzettend boeiend en interessant vind is de vraag: ‘wat maakt dat je zowel plezier alsook succes hebt in je werk en werkdag?’....
  lees meer
 • 12 april 2021 door Judith Zonder aarzeling durf ik dit te delen…
  Vorige week had ik al iets nieuws door op maandag te mailen. Deze week weer iets nieuws: een link/bijlage! Gekkigheid, ga echt helemaal...
  lees meer
 • 3 maart 2021 door Judith Maandag 1 maart – hoe ziet jouw maand eruit?
  Verrassing! Een verhaaltje van mij voor jou op maandag. Dat heb ik volgens mij nog nooit gedaan. Waarom deze uitzondering? Omdat het dus maandag...
  lees meer