VERVOLG | Van perspectief naar initiatief

Kickstart jezelf met deze 3 acties. Zoals beloofd! Inspiratie over ‘in actie komen’. Alhoewel, eigenlijk is het meer een heel feitelijk – maar wel erg handig – concreet stappenplan om op te volgen.

Zodat jij in de touwen kan komen om stap-voor-stap jouw perspectief, jouw droom, te verwezenlijken. Blijf vooral dromen, maar houd het niet alleen bij het mogelijke perspectief. Ga het ook daadwerkelijk doen!

Vraag is wat is er van jou nodig om het proces in gang te zetten om daadwerkelijk je perspectief te realiseren.

Ik ga hier niet hard roepen dat het alleen maar makkelijk is. Het is wel overzichtelijk. En ermee bezig zijn geeft voldoening. Dat beloof ik wel! Dus kom in actie en doe mee.

Stap 1 – De juiste motivatie 
Wat is dan de juiste motivatie? Dat is – simpel gezegd – waar jij emotioneel op ‘aan’ gaat.

En dan bedoel ik niet de standaard vraag: wat is je doel? Wat ik je vraag is scherp te stellen wat jouw intrinsieke beleving motivatie is?

Daar kom je achter door jezelf de vraag te stellen ‘waarom dat doel’? Waarom wil je wat je denkt te willen? Waarom afvallen? Waarom een andere baan? Waarom een relatie? Waarom schrijver willen worden? Waarom sparen? Kortom, wat is je visie op je doel? Wat is het dat jij intrinsiek beleeft als motivatie voor dat wat jij graag wilt realiseren?

Voorbeeld:

Doel
Ik kan als doel stellen om 1.000 abonnees te hebben op mijn inspiratie-mailing.

Visie
Ik kan ook een intrinsieke belevingsgericht motivatie voor mijzelf stellen en dat is ‘wekelijks delen van kennis en ervaringen om lezers te inspireren tot overdenking en (zelf)reflectie die ze ondersteunen in plezier en succes in hun werk en hun leven’.

Andere voorbeelden zijn:

>> een doel van 5 kilo afvallen naar een intrinsieke belevingsgericht motivatie van ‘ik wil er leuk uit zien’

>> een doel om op 1 januari een audi TT te kopen naar ‘ik wil mooi, stoer en sportief autorijden’

>> een doel om 100.000 boeken te verkopen naar de drive om ‘zo veel mogelijk lezers te entertainen door plezierige ontspanning te brengen en hun fantasie te verrijken’

 

Waarom maakt dit een essentieel verschil? Dat heeft 3 redenen:

 

Reden 1.
Omdat werken aan een doel steeds zichtbaar maakt dat je je doel dus nog niet hebt bereikt, je huidige situatie voldoet nog niet aan je verwachtingen en wensen #ontevredenheid.

Terwijl de acties ondernemen die aansluiten bij je visie je juist het gevoel geven dat alles nu al precies gaat zoals het zou moeten zijn. Je doet nu al precies die dingen die je wilt doen #tevredenheid.

 

Reden 2.
Omdat het bereiken van een doel het vervelende effect heeft van hedonistische adaptatie. Dat betekent dat je gewend raakt aan het bereikte doel. Na de euforie voel je al snel dat de positieve gevoelens afzwakken. Dit fenomeen komt veel voor bij topsporters na het winnen van een gouden medaille. Grote euforie. Die zwakt na een paar weken af. Je raakt in de vergetelheid. Soms zelfs gevolgd door depressieve gevoelens. Zoals Daphne Schippers. Ingehaald door hedonistische adaptatie.

Het uitdragen van een visie is daarentegen een uitdrukking van iets blijvends. Het is er altijd. Het brengt meer een gevoel van tevredenheid met de huidige situatie. Die blijdschap op het moment dat je de Audi TT hebt gekocht is na een paar weken echt wel uitgewerkt. Maar mooi, stoer en sportief autorijden is er elke keer opnieuw als je in de auto stapt!

Als ik het doel van 1.000 abonnees heb gerealiseerd ben ik echt wel even blij. Maar dan slaat al snel weer de drang toe naar meer. Op naar de 1.200. Weer een nieuw doel. Weer even blij als ik dat bereik. Dan een aantal weken later gevolgd door een dipje in tevredenheid, omdat ik het alweer gewoon begin te vinden die 1.200. Dus nog een hoger doel stellen. Enz. Enz. Zelfde cyclus. Je bent er maar druk mee zo!

Bij het uitdragen van mijn visie – het brengen van inspiratie – heb ik dat niet. Daar ben ik mee bezig. Continue. Constant. Het brengt een staat van flow in plaats van steeds weer opnieuw opladen voor een nieuw doel.

 

Reden 3.
Omdat een doel feitelijk, statisch en kil is, terwijl een intrinsieke beleving veel meer een warme, gevoelige en emotionele waarde heeft. Beetje zoiets als van wat wil ik bereiken naar wat wil ik betekenen. Van wanneer voldoe ik naar wie wil ik zijn.

Dus bedenk en beschrijf jouw zin en zingeving van jouw droom of perspectief. Stel jezelf steeds meer verdiepend de vraag ‘waarom’, ‘waarom’, ‘waarom’ om tot de kern te komen. En dan…. dan gaat de werking beginnen. De flow gaat beginnen!

 

Stap 2 – Een kleine actie
En dan hoe en wat te beginnen? Dat is simpel. Dat is klein. En dat is ook precies het antwoord op de vraag hoe te beginnen: simpel en klein.

Wanneer je te maken hebt met een groter perspectief. Met een droom. Dus met iets groots, dan kan je dat niet letterlijk doen. Ik kan ‘een nieuwe baan’ niet doen. Het is daarom van belang dat je specifiek de ‘next actions’ definieert. Dit is dus geen taak als ‘nieuwe baan zoeken’, maar eerder dingen als:

 

>> uitzoeken welke vacaturesites er zijn

>> monique bellen en vragen wat zij bij mij vindt passen

>> cv upgraden met laatste werkervaring

>> loopbaancoach regio Enschede google

>> inschrijven bij 3 uitzendbureau’s

 

De kracht van de ‘next action’ zit hem in het hapklare. Met een droom voor ogen ben je vaak overdonderd door de grootsheid en alles wat er nog moet gebeuren. Maar, wat als je alleen een eerste actie hoeft af te werken die zo eenvoudig is dat het geen denkwerk meer vereist?

De kunst is dus je acties zover opbreken als nodig is. Hoe verder je actie is opgebroken, des te sneller je in de juiste beweging komt. Grote taken moet je altijd opdelen in zoveel mogelijk kleine taken.

En dan nu de gouden reminder-tip: zodra je merkt dat je niet in beweging komt moet je je taak verder opbreken in kleinere, meer eenvoudige taken.

Je stokt namelijk als het te moeilijk of te groot is. Dat is niet alleen voor jou zo, dat is voor iedereen zo. Ik kan hier nu een heel relaas uitwerken waarom dat zo is op basis van breinwetenschap en onderzoek. Ik kan je ook simpelweg vertellen dat moeilijke en grote voorstellingen niet door je brein kunnen worden verwerkt. En dus stokt het. Maak het klein. Maak het simpel.

 

Stap 3 – Maak je bed op
Hier komt een uitstapje buiten je droom of perspectief. De eerste 2 stappen waren specifiek op je perspectief/droom/visie gericht. Deze derde stap is ‘training’ die je indirect helpt je perspectief te realiseren. Lees maar eens mee…

 

Aanleren van gewoonten
Discipline en wilskracht. Dat is nodig om je perspectief daadwerkelijk te realiseren. Anders blijft het alleen bij dromen. Die discipline kunnen we trainen. Door bijvoorbeeld elke dag te beginnen met je bed opmaken. Ook als je daar geen zin in hebt. Maak je bed op.

Door kleine stapjes te zetten kun je grote veranderingen bewerkstelligen. Elke keer als jou iets lukt, als je iets hebt gedaan, dan werk je mee aan het versterken van je wilskracht. Je niveau van discipline verhoogt.

Door je gewoonten gaandeweg uit te bouwen, kom je in beweging. Waarbij het belangrijk is de lat laag te leggen. Zodat het je lukt. Bijvoorbeeld elke dag je bed opmaken. Door consequent de toiletrol te vervangen als je het kartonnetje in zicht krijgt. Door je vieze koffiekopje direct in de afwasmachine te doen. Door je kleding direct op te hangen in plaats van te laten slingeren. Kleine dingen direct aanpakken geeft een grote boost voor je discipline en wilskracht.

 

>> Ik kan niet ineens een e-book schrijven. Ik kan wel beginnen met wekelijks een titel voor een hoofdstuk bedenken.

>> Ik kan niet ineens de marathon lopen. Ik kan wel beginnen met een blokje rond.

>> Ik kan niet ineens fit zijn. Ik kan wel beginnen met doordeweeks om 23.00uur naar bed gaan.

 

Uit je comfortzone
De meeste belangrijke dingen die je moet doen om je perspectief te realiseren zullen niet in je comfortzone liggen, maar daarbuiten. Dus verlaat regelmatig je comfortzone om jezelf te trainen.

Dat hoeft dus niet alleen gericht te zijn op activiteiten voor het uitdragen van je visie. Probeer bij elke gelegenheid die zich voordoet uit je comfortzone te stappen. Doe van alles buiten je comfortzone en je zal zien dat je in allerlei aspecten van je werk en je leven makkelijker gaat bewegen.

Dus ga eens een minuutje onder een koude douche staan. Heftig! Begin met een praatje met een onbekende. Spannend! Stop met snoozen en stap direct uit bed. Moeilijk! Ga met je kinderen mee op de trampoline. Kinderachtig! Loop of fiets een nieuwe route. Onbekend! Doe iets nieuws wat je nog nooit hebt gedaan. Daag jezelf uit!

 

Energie reserves aanvullen
Tot slot: zorg goed voor jezelf. Je mag lekker lang slapen. Goed en gezond eten. Drink water. Beweeg lekker, ga naar buiten. Al is het maar een rondje van 5 minuten. Zorg voor jezelf en je energie.

Als je moe en uitgeblust bent dan kan je het niet opbrengen om moeilijke stappen te nemen. Dat is logisch. Dus weinig energie? Geef jezelf de tijd en de ruimte om aan te sterken. Om je reserves aan te vullen. Met slapen. Voeding. Rust. Bewegen. Dan kan je daarna weer productief zijn.

 

Een kanttekening – Mislukt!
Mislukken gaat zekers lukken 😉 Ja, echt. Je gaat echt wel ergens een tegenslag krijgen. Een week sporten ‘vergeten’. Een vreetbui. Geen klantcontact gehad. Geen foto’s gemaakt. Niet tolerant geweest. Toch een leugentje verkondigd. Schandalig geshopt. Niks ondernomen. Geen ontwikkeling. Gaat écht gebeuren. Beloof ik je. Wat ik je ook kan beloven is dat je na de mislukking prima weer kan herstarten.

Volgens mij moeten we niet heel hard ons best doen om de mislukking te voorkomen. Dat is net zoiets als willen voorkomen dat een kind huilt. Doet ie toch wel. Kunst is veel meer om die mislukking op de juiste wijze te erkennen en te zien. En dan ons best te doen om weer terug in die touwen te komen.

 

Hoe dan? Door je ‘innerlijke schakelaar’ te resetten. Hoe je dat doet is als volgt:

 

>> Situatie onder ogen zien en erkennen.

>> Dan eerst je energie reserves aanvullen. Zorg dat je jezelf ‘voeding’ geeft. Neem even rust.

>> Neem de regie terug: ik beslis nu anders. Ik bepaal nu anders. Ik begin opnieuw.

>> Richt je op de positieve aspecten van de mislukking. Waar was je al wel? Wat kan ik ervan leren?

>> Richt je op de toekomst. Hoe wil ik het morgen? Wat wil ik uitdragen?

>> Bepaal je nieuwe ’next action’. Klein en simpel. Leg de lat laag. Maak het haalbaar.

>> Doe iets buiten je comfortzone om de beweging in gang te zetten.

>> Druk op herstart. Begin aan je eerste (nieuwe) taak.

 

Toegift – slimme tricks

Doe je belangrijkste taken als eerst
Schrijf voordat je gaat slapen op wat de belangrijkste taak is (klein en simpel) die je morgen wilt verrichten om je visie uit te dragen. Zorg dat het één taak is tot maximaal drie. Begin ‘s ochtends direct met die belangrijkste taak. Dat voelt fijn!

De 10 minuten regel
Als je het gevoel hebt dat een taak wel echt lastig is spreek dan met je zelf af dat je er 10 minuten aan gaat werken zonder verplichting. In veel gevallen is een taak helemaal niet zo vervelend als je er eenmaal aan bent begonnen. Als je eenmaal begonnen bent ben je meestal al weer bijna klaar. Hoe vaak ik mijzelf hiermee wel niet – met succes – voor de gek heb gehouden! Werkt echt!

Ik denk dat je nu echt wel voldoende hebt gelezen om in de touwen te komen. Dus: get started! Succes!

  • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
    Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
    lees meer
  • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
    Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
    lees meer
  • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
      Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
    lees meer