Succes in je werk en je leven

Succes is het topje van de ijsberg

Als we succes hebben is het genieten! Als het goed is ben je trots op wat je bereikt hebt. Je knalt van de energie. Misschien wil je het wel van de daken schreeuwen…. Het is mij gelukt! Het is soms bikkelhard werken om succes te bereiken – daar weet ik alles van. En als het dan lukt is het ge-wel-dig.

Succes is niet één groot ding. Eigenlijk consumeren we de hele dag door succesjes. Kijk maar naar social media. Daar laten we vaak vooral de succesvolle kant zien van wat we doen en wie we zijn.

Toch is er ook een keerzijde aan succes. De essentiële vraag is namelijk: voor wie is het? Voor jezelf? Super! Ga zo door, zeer nuttig. Voor de ander? Pas op! Verslavingsgevaar dreigt…

 

Wat onder de waterspiegel zit speelt verstoppertje

Misschien denk je nu ‘huh, succes is toch altijd voor mezelf?!’. En ja, dat kan. Maar dat is niet altijd zo. Er is een valkuil: we hebben namelijk allemaal een ego. Een ego dat smult van succes. Die is er dol op. Zelfs onverzadigbaar! Je ego gaat steeds weer opzoek naar het volgende succesvolle hoogtepunt. Je ego kan er zelfs zo mee op de loop gaan dat het denkt dat je door succes een beter mens bent. Mooier bent. Waardevoller.

Precies dáár kan het misgaan. Daar dreigt het gevaar. “Als de mate van succes steeds meer een eigenschap wordt waarvan we denken dat dit ons een beter mens maakt.” Dan dreigt de kans jezelf te verliezen. Succes wordt dan de norm. Dit put uit.

Hoe dat komt? Omdat we er steeds vaker en steeds meer van nodig hebben voor hetzelfde effect. Ook mijn ego laat mij soms iets doen wat ik helemaal niet meer wil of kan. Ben al vaker in deze valkuil getrapt. Niet toegeven. Dom doorgaan. Mijn ego heel hard aan het werk om mij ‘kijk eens hoe goed ik ben’ te laten zien. Waarom? Om erkenning en waardering (van anderen) te verdienen. En het heeft ook nog een andere reden gebaseerd op de breinwetenschap. Die is ook interessant. Lees mee…

 

Intrinsieke DOELgerichte motivatie

Het bereiken van een doel voelt als succes. En ja, dat is ook zeker een persoonlijk succes! Maar het richten op het bereiken en najagen van doelen heeft een addertje onder het gras dat heet ‘hedonistische adaptatie’ door ons brein. Lastig woord, makkelijk te begrijpen:

Wat ons brein goed kan is visualiseren. Ons brein kan daarmee ook je doelen levendig voorstellen en ook het gevoel van euforie als je je doel bereikt. Dat motiveert! Maar wat je brein niet kan is inbeelden en anticiperen op wat ná de blijdschap volgt. Je succes in het moment (bijvoorbeeld toen je hoorde dat je geslaagd was) is 2 dagen later al gematigd. En een week nadien? De grootste blijdschap voel je nog veel minder dan een week geleden. En nog een week later is alweer de normale orde van de dag. En dat is het fenomeen van ‘hedonistische adaptatie’.

Dat is de wijze hoe ons brein functioneert en maakt dat we onbedoeld gewend raken aan bereikte doelen. De valkuil is dat je dan weer (snel) een nieuw of nog hoger doel stelt. En dan begint de hele cyclus weer opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Dit put enorm uit.

 

Intrinsieke BELEVINGgerichte motivatie – persoonlijke visie

In tegenstelling tot het najagen van doelen is het formuleren en uitleven van een persoonlijke visie iets blijvends. Een persoonlijke visie beantwoordt de vraag hoe je je leven het grootste deel idealiter inricht. Gericht op handelingen, niet op resultaat. En in het bijzonder het inzien van de zin van je handelingen.

 

Mijn BELEVINGgerichte motivatie

Na een zwangerschap hebben de meeste vrouwen nog een rest-post aan kilo’s aan hun lijf hangen. Ik in ieder geval wel. In het verleden is het mij nooit echt gelukt om succesvol af te vallen dus dat vond ik wel wat zorgwekkend. Ik wilde ook helemaal niet bezig zijn met kilo’s en de weegschaal. Wel wilde ik er heel graag goed uitzien achter de kinderwagen. En precies die visie heeft er voor gezorgd dat ik ben afgevallen. Nu snap ik waarom! Ik handelde vanuit een persoonlijke visie (mooi achter de kinderwagen) en niet vanuit een doel (kilo’s).

Ook bij de SOI is onze motivatie niet gericht op (bedrijf)doelen als orders, omzet en aantallen. Wij zijn wekelijks bezig met onze visie uit te dragen om mensen te inspireren over een diversiteit aan levensthema’s waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Dat we inspirerende ideeën overbrengen die je stimuleren en verder brengen. Je denken uit te dagen en nieuwsgierigheid te prikkelen. Bij te dragen aan het ontwikkelen van je (zelf)kennis voor fun en voor (meer) succes in je werk en je leven. Dat is blijvend! En enorm motiverend…..

 

TIP | dump je bewijsdrang – geef jezelf een persoonlijke visie

Ga voor succes! Vier succes! Creëer succes! Niet om jezelf aan een ander te bewijzen. Want hoe vrij zijn we echt als we verslaafd zijn aan het hebben van succes? Als je iets te bewijzen hebt ben je niet vrij. Ontdoe jezelf van deze onzichtbare last en ga met succes aan de slag met het uitleven van je persoonlijke visie. Als je dingen onderneemt die aansluiten bij je visie zul je (nog) vaker een gevoel van tevredenheid en een staat van geluk ervaren. Je hebt de valkuil met succes verslagen!

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer