De 4 toverstappen voor discipline

Discipline. Een verschrikkelijk woord. Wat jij? Maar heel eerlijk … ook wel weer HET toverwoord. Want eerlijk is eerlijk: met disciplinaire inzet kom je ergens. Krijg je tot stand wat je graag wilt realiseren. Want ook al vind je iets in de basis nog zo leuk (in mijn geval schrijven) of heb je een aangeboren talent (mijn fantasie :-)) dan nog is iets van discipline nodig om daarin resultaat tot stand te brengen. Dat is dus zowel het slechte nieuws, als het goede nieuws.

 

Dat doe je toch ‘gewoon’

In mijn tijd als trainer in effectief werken kom ik deze vraag ook vaak tegen van deelnemers: ‘Hoe blijf ik het vasthouden? Hoe houd ik discipline?’ En mijn eerste nuchtere en weinig begripvolle gedachte was: gewoon doen! Maar ja, dat kunnen ze zelf ook wel bedenken. En voor zover was het met die oplossing blijkbaar nog niet gelukt.

Ondertussen ben ik (helaas en gelukkig) ervaringsdeskundige in zowel het niet hebben van discipline alsook het wel hebben van discipline. Ik kan je namelijk wel vertellen dat als je steeds tegen jezelf zegt dat ‘het niet zo erg is, dat je echt niks hoeft,’ terwijl je stiekem ergens ook weer wel wat wilt doen, dat dat niet positief bijdraagt aan een gedisciplineerde houding. Geloof mij! Werkt niet… Dus ook voor jou, tegen jezelf zeggen dat het niet perse hoeft, helpt niet. Je wilt het namelijk eigenlijk wel!

 

Het goede nieuws: wat wel werkt?

En nu komen we op een interessant punt. Ik zal mijn ervaring met jou delen wat voor mij heeft gewerkt (en nog steeds werkt!). Misschien dat dat voor jou net dat zetje geeft. Lees snel verder, probeer het uit en wordt ook ervaringsdeskundige.

 

Toverstap 1: WAT wil je? Waar doe je het voor?

Wat mij ten eerste helpt is dat ik een doel voor ogen had. Ik was dus niet bezig met de activiteiten en de openstaande acties. Ik kreeg steeds meer helder in het vizier WAT ik wilde neerzetten. Dat geeft focus en motivatie.

 

Toverstap 2: Laat je inspireren

Ten tweede ging ik lezen over onderwerpen die raakvlakken hadden met mijn ambitie. Waarin anderen hun kennis deelden. Hun eigen ervaringen. En zelfs tips. Tijdens het lezen begon het dan al bij mij te kriebelen om zelf ook aan de slag te willen gaan. In mijn geval las ik met name over schrijven, schrijftechnieken, blogs van anderen en boeken over wat creativiteit is en hoe creatief te zijn.

 

Toverstap 3: De verlammende angst geparkeerd

Vervolgens kwam ik op het punt van weerstand. Ik wist wat ik wilde. Raakte echt enthousiast en gemotiveerd en kreeg zin. En toch, toch lukte het niet. Ik begon niet. Bleef uitstellen. Het kwam niet. Echt zo irritant. Ik hoorde mezelf klagen! Serieus, klagen! Het lukt niet. Ik begin maar niet. Slap gedoe. Stom. Stom… Langzaam aan kwam ik erachter wat er aan de hand was: angst!!! Iets in mij durfde niet.

Kortom, ik had nog een blokkade te overwinnen: mijn angst. Die stemmetjes die mij vertellen dat ik het niet kan. Niet kan volhouden. Dat ik ga falen. Dat ik niet goed genoeg ben. Dat het er niet toe doet. Dat ik het niet goed heb. Niet goed zie. Onzinnig is. Enzovoort. Ik heb ze allemaal opgeschreven. En getoetst of mijn gedachten ook echt waar zijn. En wat blijkt? Ze zijn niet waar. Het is niet waar dat ik niet goed genoeg ben. Of onzinnig bezig ben. En toen heb ik al deze angstige gedachten die niet waar zijn op een parkeerplaats geparkeerd. In mijn hoofd een grote P aangelegd. En als die gedachten dan af en toe komen ‘praten’, dan zet ik ze gewoon weer even op de P. Wacht daar maar even, terwijl ik lekker aan het werk ga. Werkt echt! Voor mij ook echt verrassend hoe effectief die P is!

 

Toverstap 4: Klein beginnen

Lang geleden was ik bij een inspiratieclass. Die class werd afgesloten met de vraag: wat ga jij de komende 40 dagen elke dag doen als vaste dagelijkse activiteit. En gek genoeg was die vraag voor mij het begin van het beginnen. Elke dag een half uur schrijven. Niet wetende waarover. Zonder iets goeds te hoeven schrijven. Of dat het publicatiemateriaal moet zijn. Gewoon de activiteit en vaardigheid schrijven. En merken wat ervan komt, zonder vooropgesteld verplicht resultaat. Alleen half uur schrijven. Guess what? Het werkt als een tierelier. En tadaahh! Discipline is ‘geboren’.

 

Grootse voldoening!!!

Ik schrijf elke dag. Ik blijf mijn doel voor ogen houden zonder van mezelf te verwachten dat mijn activiteit (schrijven) tot resultaat moet leiden. Dat geeft rust en maakt dat het schrijven lukt. Verder moet ik nog steeds met enige regelmaat de stemmetjes met angst parkeren, maar dat zal wel part of the deal zijn. Ontkom je denk ik niet aan. Als ze maar niet echt een stem krijgen.

 

De 4 toverstappen voor discipline

Discipline kan… Ik kan het, jij dus ook! Met de volgende 4 toverstappen:

1. Maak helder WAT je wilt? Waar doe je het voor?

2. Laat je inspireren: lees erover, praat erover, bekijk filmpjes, google, enzovoort

3. Benoem je angsten en toets ze op ‘waarheid’ en zet ze op de Parkeerplaats (P)

4. Begin klein, elke dag/week een beetje

 

Toi, toi!

 

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer