(not) Giving a fuck

Eén titel. Een dubbele boodschap. Efficiënte start van deze column al zeg ik het zelf. Heb je de lading van de titel op je laten inwerken? Wat kwam er in je op?

Twee efficiënte vragen
Ik dacht aan het volgende – en om die strakke efficiency door te trekken – heb ik dan ook slechts 2 vragen:

 1. Waar wil je je deze week juist WEL druk op, om of over maken?
 2. Waar wil je je deze week NIET druk op, om of over maken?

Het antwoord hierop is een simpele stap naar overzicht en grip over je aankomende week. Houd je bezig met wat er voor jou toe doet. En dus ook: laat deze week even wat er voor jou nu niet of minder toe doet. Niet meer. Niet minder.

Deze vraag stel ik mijzelf regelmatig, vaak zelfs dagelijks. Wat is het thema van de dag? Is dat werk of privé? Als het werk is, staat vandaag dan een training centraal? Of schijven? Of website? Of marketing? Of administratie? Relatiebeheer?

De hoofdact – themadag
Vandaag (voor jullie gisteren – dinsdag) is het themadag schrijven. Morgen is het Guusje. Donderdag is het marktplaats/financiën. En vrijdag is het de aftrap van het weekend en ga ik mij heerlijk en alleen druk maken op het verzorgen van een uitgebreide vrijdagmiddagborrel in de tuin – boodschappendag.

Kortom, wat is de hoofdact van de dag?

En dan met daaropvolgend de afstemming met mijzelf waar het dan vandaag ook niet over gaat. Vandaag schrijven? Dan niet druk zijn of maken over marketing, website, enzovoort. Vandaag Guusje? Even niet druk maken over schrijven. Geeft overzicht. Grip. Gerichte aandacht en focus. Eigenlijk een variant van prioriteiten stellen.

Hoe kom ik hierop? Ik werd geïnspireerd door het boek van Mark Manson ‘De edele kunst van not giving a fuck’. Uiteraard kan je meerdere interpretatie uit dit boek halen. Dit is één van mijn interpretaties. Misschien wel omdat deze echt goed voor mij werkt!

Overigens, later las ik deze insteek ook in het boek ‘Focus’ van Mark Tigchelaar. Hij heeft het ook over een themadag. Of themaweek. Zelfde idee. In die zin weinig vernieuwend. Maar wel enorm effectief als je rust, overzicht en productiviteit wilt.

Extra uitdaging
Nu kan ik na deze 2 vragen nog een uitdaging voor je toevoegen. Nieuwsgierig? Ik neem je mee naar de volgende quote:

“De waarheid is dat ik dacht iets te willen, maar dat ik dat uiteindelijk toch niet bleek te willen. Ik wilde de beloning en niet de worsteling. Ik wilde het resultaat en niet het proces. Ik hield niet van het gevecht, maar alleen van de overwinning. Ik wilde het dus niet écht. Omdat ik verliefd was op het resultaat en niet op het proces faalde ik.”

Het piano-debacle 
Ik heb eens een piano gekocht. Omdat ik piano muziek echt zo prachtig mooi vind. Ik wilde zelf ook graag piano zo mooi piano kunnen spelen. Dacht ik…

… misschien voel je ‘m al aankomen: ik vond het leren van piano spelen echt gaan bal aan. Echt niet. Die lesjes. Het gepingel. De stomme deuntjes in de beginfase. Het oefenen en oefenen en oefenen. De ingewikkeldheid. Echt verschrikkelijk #inschattingsfoutje

Anyway, ik wilde dus het resultaat. Spelen als Ludovico Einaudi. Maar niet de worsteling. Niet de activiteit die daarvoor nodig is, het leren spelen.

Resultaat is dat ik iemand anders heel blij heb kunnen maken met een gloednieuwe piano voor een tweedehands prijs. En dat ik vorig jaar naar een live concert ben geweest van Einaudi en daar mega heb genoten. Luisteren wat een ander speelt is dus voor mij de échte fun.

Bereidheid-check
Waarom hier even deze toevoeging? Om jezelf af te vragen dat waar je JA tegen zegt vandaag of je daar ook bereid bent in te investeren?

De uitdaging is dus de vraag dat waar je je juist WEL mee bezig wilt houden of je bereid om daarvoor te knallen, te vechten, te worstelen, te investeren, de acties te doen die daarvoor nodig zijn? Of wil je eigenlijk alleen het resultaat? Ben je ook bereid het andere of iets anders ervoor te laten?

“Mensen die genieten van het geploeter in de sportschool, zijn degene die triatlons lopen en sixpacks hebben (by the way: that ins’t me….). Mensen die de stress en onzekerheid van het armoedig bestaan als kunstenaar omarmen zijn uiteindelijk degene die het maken als kunstenaar.”

Zoals je ziet is er dus geen goed/fout antwoord. Het is een bewustwording-vraag. Want stel je wilt alleen het resultaat, maar niet de worsteling dan wordt het een voor jou wat moeizamer weekje. Mogelijk zelfs met uitstelgedrag. Dat is volstrekt logisch. Ook niet erg. Mogelijk dat je hiermee een aantal van jouw (niet-)acties in perspectief kan plaatsen. Of kan omdenken om jezelf wel te motiveren tot actie.

Van weegschaal naar gezonde maal
Heeft mij bijvoorbeeld enorm geholpen met afvallen. Een shift van focus op het resultaat op de weegschaal naar het bezig gaan met gezonde voeding, het onderzoeken van voedingswaarden, uitproberen van nieuwe gerechten, kiezen voor gezond eten in plaats van het moeten eten voor de weegschaal.

Tot slot nog een laatste citaat van Mark Manson – best lomp en toch ook treffend:

“Het vinden en doen van iets belangrijks en zinvols op een dag, je week, je leven brengt misschien wel de meest productieve manier om je tijd en energie te gebruiken. Als je dat zinvolle niet weet of niet belangrijk maakt, zullen je fucks worden gegeven aan betekenisloze en triviale zaken. Als je met fucks strooit alsof het pepernoten zijn (de nieuwe Facebook-foto van dat irritante mens, het mislopen van een afgeprijsde deodorant, de vaatwasser die niet uitgeruimd is) heb je echt niet helder wat nu echt de moeite waard is om je fucks aan te spenderen.”

Kortom: waar ga jij een serieuze fuck om geven vandaag of deze week of je leven? En wat ook vooral niet!

Enjoy the ride!

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer