Introvert. Saai? Of verrassend…?!

Ik las een boek met als titel ‘Stil’. En viel van de ene herkenning in de andere. En toen viel het kwartje: ik ben introvert… In deze extraverte wereld ben ik introvert. Ondanks mijn extraverte werk (trainer/coach) ben ik zelf introvert. Ondanks mijn prima sociale vaardigheden en contacten (tenminste, dat denk ik ;-)), ben ik graag alleen met mezelf. Dat verklaart echt een heleboel kan ik je vertellen.

 

Welk beeld hebben we bij introvert?
Paar dagen later zat ik met een extravert vriendinnetje bij een koffietentje als ik deze ‘openbaring’ met haar deel. Ze kijkt mij vol verbazing aan en onderstreept deze verbazing door ‘duhuhuhhh..!!’ te roepen. Om daarbij ook nog hard in lachen uit te barsten. Wat is hier zo grappig? ‘Dat je dat als openbaring brengt! Hallooooo Juulz! Je bent niet een beetje introvert, jij bent echt heel erg en heel erg overduidelijk introvert hoor!!! Dat wist je toch wel??’. Eeuhh… nou, niet zo dus eigenlijk. Heb nooit op die manier naar mezelf gekeken.

Waarom ik mijzelf nooit zo als introvert heb herkend, omdat ook ik bepaalde vooroordelen bij introversie had. Zoals altijd ernstig. Saai. Verlegen. Traag. Dom. Te veel in je eigen wereld. Asociaal. Gebrek aan assertiviteit. Onzichtbaar. Slap. Huiselijk. Ontoegankelijk. Misschien zelfs wel ongezellig. Dat was mijn beeld en daar wilde ik mijzelf natuurlijk niet mee identificeren. Ondanks dat ik mijzelf wel vaak saai noemde…

 

Saai of verrassend?
Ondanks dat ik mijzelf dus niet als introvert betitelde, zei ik dus idioot genoeg wel vaak dat ik best saai ben. Was ook altijd wel wat bang dat mijn extraverte vriendje mij uiteindelijk te saai zou vinden #bekentenisje. Wat altijd een uitdrukking van ongeloof op het gezicht van mijn vriendje deed verschijnen. Hij vond en vindt mij juist heel verrassend. Waar hij – als extravert persoon – ergens 2 seconden over nadenkt en een mening heeft, ziet hij mij erover nadenken. Genuanceerder. Met een bredere blik. Creatief. En ook even de tijd geef. Meerdere invalshoeken tegen het licht houdt. En dan…dan komt er een versie of visie die hij nooit had kunnen bedenken (zegt hij zelf he!…niet mijn woorden). Die hem altijd weer opnieuw verrast. En hem uitdaagt om met deze (vernieuwende) info aan de slag te gaan. Grappig he? Dat we mijn gedrag (tijdje verblijven in mijn eigen gedachtewereld) verschillend ervaren. Ik als ‘saai’ en hij als ‘verrassend en uitdagend’. Hij zegt dat hij door mij slimmer wordt. Hihi!

 

Dus laten we ‘negatieve’ stempels van introvert gedrag eens van ons afschudden. En kijken wat het echt is en wat het echt wel brengt. En misschien dat jij dan net als ik met trots kan zeggen: ‘ik ben introvert!’. Of als extravert persoon de introverte mensen in jouw omgeving (nog) meer kan waarderen.

 

Talent bij introversie
Introversie gaat onder andere over de manier waarop je reageert op prikkels, met inbegrip van sociale prikkels. Extraverte mensen hebben nood aan grote hoeveelheden prikkels, terwijl introverte mensen op hun best zijn, op hun alertst en bekwaamst, als ze in een rustiger, meer ingehouden omgeving zitten. Niet altijd overigens, maar vaak. De sleutel waarmee elk van ons het beste uit zijn talenten kan halen, is dat we ons allemaalplaatsen in de prikkel-zone die bij ons past.
Wat we in de juiste omgeving in onszelf vinden is creativiteit. Vindingrijkheid. Zachtaardigheid. Rustige energie. Kunnen denken. Een vriendelijke aard. Bedachtzaam. Bescheidenheid. Moet ik nog even doorgaan? Diepgang. Ook luisteren introverte mensen beter. Praten minder, luisteren meer. Zeggen zelden iets ondoordacht. Hebben respectvolle sociale vaardigheden. Bieden ruimte aan anderen.

 

Hoe laten we deze mooie introverte eigenschappen nu beter uit de verf komen?

 

Wat heb jij nodig?
Hoe meer vrijheid introverte mensen krijgen (en nemen!) om zichzelf te zijn, hoe groter de kans is dat ze met hun eigen unieke oplossingen voor diverse (werk)problemen zullen bijdragen. Dit is vooral belangrijk als het op creativiteit en productiviteit aankomt. Als psychologen onderzoek doen naar het leven van de meest creatieve mensen, komen ze uit bij mensen die heel goed zijn in ideeën uitwisselen en promoten, maar die ook een stevig introvert trekje hebben.
Introversie gaat dus over de manier waarop je reageert op prikkels. En zoals al gezegd, de sleutel waarmee elk van ons het beste uit zijn talenten kan halen, is dat we ons allemaalplaatsen in de prikkel-zone die bij ons past. Dus werk jij in een kantoortuin? Vraag of je af en toe thuis mag werken. Of vraag een dagdeel per werkweek op een andere rustige plek te mogen werken. Creëer jouw prettige werkomgeving. Praat erover. Vraag erom. En neem die plek!

 

Mijn introverte ontdekkingstocht
Vastbesloten meer te luisteren naar mijn introverte voorkeuren neem ik nu meer tijd om te lezen dan naar groepsbijeenkomsten te gaan. Ga ik meer schrijven en minder hele dagen trainen. Wat een verademing! Ik ben ondertussen zelfs naar een stilte-klooster geweest. Jammer dat de 4 dagen van stilte voorbij waren, was met plezier nog een week gebleven. Ik spreek meer 1-op-1 af. Daar krijg ik energie van. Ook alleen naar de sauna is een traktatie voor mijn introverte karakter. Heerlijk! Vaker de telefoon uit. Dat gebel is echt een energielek. Verjaardagen zou ik ook graag anders doen. Maar dat durf ik nog niet zo goed. Misschien voor 2019 een mooi voornemen? We shall see….

 

En om als introvert persoon wel uit de verf te komen heb ik besloten om wel meer mijn mening te geven. Om me daarin minder stil te houden. Meer uiting geven aan mijn mening, gedachten, gevoel en beleving. Mezelf in communicatie meer laten zien op momenten dat ik mij soms liever terug zou trekken en niks zeggen. Mijn eigen wereld delen met de buitenwereld. En daar ligt mijn persoonlijke ontwikkeling. Daar ligt mijn extraverte uitje 😉

 

Zo, ik ga lekker verder met lezen en schrijven. Helemaal in mijn eentje bij Starbucks op de Universiteit. Waar, behalve ik, niemand alleen zit koffie te drinken. En of ze mij gek, zielig of sneu vinden? Misschien. Maar ik ben allang blij dat ik niet met ze hoef te praten!

 

Intro boek ‘Stil’:
Minstens een derde van de mensen die we kennen is introvert. Dat zijn diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten; die nieuwe dingen uitvinden en creëren maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Introverte mensen hebben het moeilijk in een concurrentiemaatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt. Stil behelst een vurig pleidooi vóór introversie, gebaseerd op grondig onderzoek en uit het leven gegrepen verhalen van echte mensen onder wie de auteur zelf. Susan Cain laat zien hoe introverten in onze maatschappij stelselmatig onderschat worden en toont haarscherp de voordelen aan van stil zijn in een wereld vol lawaai.

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer