Inspiratie. Studiedag. Vitaliteit. [1]

Ga jij bezig met de voorbereiding van een studiedag? Dat is leuk! Daar ligt ook onze expertise. We delen graag een aantal goed doordachte en simpele tips met je. Hieronder tip [1]. Lees maar eens mee…

Wat we namelijk zien – en ook uit onderzoek blijkt – is dat na een studiedag slechts een klein deel blijft hangen bij medewerkers. En dat na een week de doorwerking al bijna helemaal is uitgewerkt…

De vraag die wij onszelf hebben gesteld is kunnen we iets doen om de effectiviteit te verhogen? Een studiedag is namelijk best duur in zowel tijd als financiële investering. Elke stap tot méér effect is daarom zeer waardevol.

Wat blijkt? Met een aantal simpele focuspunten kan je het leereffect vergroten. Daarmee al te beginnen vóór de start van de studiedag.

TIP [1] Aftrap – de medewerkers in een positieve leerstand motiveren [framing]

Als je open staat voor leren, is de adoptie groter. Als je bereid bent te ontvangen, komt er meer binnen. Logisch, toch?! Dus de eerste tip is om al vóór de studiedag de medewerkers te enthousiasmeren en motiveren om die positieve leerstand ‘aan’ te zetten.

Heb je weleens gehoord van ‘framing’? Dat is – kort gezegd – een methodiek waarmee je aansluit bij de belevingswereld van de ontvanger. Waardoor je met een andere blik naar de realiteit gaat kijken. En dat is ook precies wat je kan inzetten om de positieve leerstand te motiveren. Framing.

Hoe dan? Door de juiste boodschap, het juiste frame. Zodat de medewerkers met de gewenste blik naar de studiedag gaan kijken. Dit frame kan je overbrengen in de introductietekst in de uitnodiging. In samenwerking met ambassadeurs. Door middel van visuals. Of met een video boodschap. Die laatste is wel een aanrader trouwens. Kunnen we ook samen maken!

De juiste boodschap
Ter inspiratie hieronder een introductietekst met een ‘frame’. Kan je eventueel gebruiken voor jullie uitnodiging. Of delen uit kopiëren. Benieuwd of jullie al (meer) enthousiast uitkijken naar de studiedag?

—–

[UITNODIGING]

Dag collega,

Binnenkort is het zo ver: de studiedag. Waar ook jij voor bent uitgenodigd!

Uit ervaring weten we dat de voorpret voor een studiedag verschillend wordt beleefd. De een denkt “leuk, zin in, ben benieuwd”. Waar de ander denkt “moet dat, ik ben al zo druk, kunnen we niet beter ‘gewoon’ aan het werk gaan”. Hoe zit jij erin?

En inderdaad, een studiedag kost veel tijd en veel geld. Van jou. Van ons. De organisatie. En toch vinden wij het die investering waard! Dat heeft 3 redenen. Lees maar eens mee…

Verbinding en relaties – de geluksfactor
Wist je dat in de TOP 3 uit alle onderzoeken naar geluk blijkt dat wij een geluksgevoel ervaren als we in verbinding zijn met andere mensen? Als wij in relatie zijn met elkaar. Verbondenheid voelen. Samen zijn. Dat brengt een gevoel van geluk.

De studiedag is bij uitstek een dag om in verbinding te zijn. Samen te zijn. Relaties te versterken. Een hele dag de tijd en ruimte om met elkaar contact te hebben. Bij te kletsen. Ervaringen uit te wisselen. Geen gehaast, geren of gevlieg. Even echt de tijd voor en met elkaar. Een dag met aandacht.

Nut en noodzaak van inspiratie  – voorkom imitatie
Met enige regelmaat hebben we allemaal inspiratie nodig. Voor (nieuwe) energie. Voor (nieuwe) zin en zingeving. En ook voor authenticiteit. Inspiratie maakt namelijk het verschil tussen kuddegedrag (imitatie) of op authentieke en eigen manier werken en leven (inspiratie). Dat is wat wij geloven.

Om de vertaling te kunnen maken van dat wat jou inspireert (buiten jezelf) naar wat dat voor jou betekent (binnen jezelf) is creativiteit nodig. De vertaling die jij maakt is persoonlijk, creatief en met jouw eigen talent. Inspiratie laat je kritisch kijken naar de bubbel waarin we leven. Zet aan tot creatief denken. Prikkelt de nieuwsgierigheid. En dat is waar de studiedag een hele dag ruimte voor biedt. Misschien zouden we dat zelfs vaker moeten doen?!

De bedoeling van werk = niet alleen ‘werk’
Werk is wat ons betreft niet zozeer bedoeld om alles altijd ‘af’ te hebben. Werk heeft niet als doel een takenlijst afwerken. Werk is veel meer dan productiviteit. Door je werk kan je van betekenis zijn. Voor studenten. Collega’s. Ouders. Samenwerkingspartners.

Door je werk kan je uitdrukking geven aan wie je bent. In je werk kan je je talent tot uiting brengen. Verder ontwikkelen. Dus een dagje geen takenlijst, geen to-do’tjes, geen deadlines, maar een dag speciaal georganiseerd voor jou als mens, als persoon, als talent. Een dag beleven en ervaren, omdat je het waard bent. Omdat er meer is dan werk en jouw functie. Omdat jij – als persoon – ertoe doet. Een dag voor jou. Om jou. En met jou.

Dus geniet van de dag. Geniet van elkaar. Geniet van de lunch. Geniet van een dag eruit. Geen drukte. Geef je eraan over. Een dag inspiratie. Samen met elkaar. In verbinding. Happiness. Enjoy!

—–

Nu jullie!
Interessante insteek? Positieve bijdrage aan de voorpret? Je mag deze tekst als inspiratie gebruiken. Maar net wat jullie uitkomt en bij jullie past om de positieve leerstand vooraf al te motiveren en zo de adoptie en leereffect te vergroten. Een goeie voorbereiding is de investering zekers waard. Succes!

Nieuwsgierig welke ideeën wij nog meer hebben voor  het upgraden van een studiedag? Of wil je weleens weten wie wij zijn? Dat kan. Graag met een kopje koffie erbij.

Koffie?!
We komen met plezier naar jullie toe! Kunnen wij onze expertise delen en jullie je voorbereiding makkelijker en effectiever organiseren. Goed idee? Laat maar horen en neem contact op met mij, Judith: 06-14237007 of judith@schoolofinspiration.nl.

Groetjes Sandra & Judith

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer