Een (nieuw) perspectief?!

Dagdromen. Doe jij dat weleens? Ik doe dat vaak als ik in bed lig voor het slapen gaan. Om zo met fijne gedachten en mooie vooruitzichten in slaap te vallen. Geen idee of je dat dagdromen kan noemen?! Misschien meer avonddromen. Ik creëer dan mijn eigen ‘voor-het-slapen-gaan’ verhaaltje. En zo ben ik eraan gewend geraakt een aankomend reisje te visualiseren. De sfeer van vakantie. Het avontuur. Wandelend in een zonnetje. Een terrasje. Sight-seeing.

Blanco beeld
Nu lig ik in bed en is het blanco in mijn avonddroom…. We hebben namelijk geen enkel reisje in het vooruitzicht. Vorig jaar rond deze tijd dwaalde ik af naar Thailand. Kon ik dromen over een liefdesweekendje Valencia. Een avondje uit naar het concert van Ludovico Einaudi. En nu…. nu niks! Niks geboekt of gepland of voorgenomen. Blanco agenda. Blanco dagdroom.

En jij? Had jij mooie vooruitzichten? Naar festivals of feestjes? Een bruiloft misschien? Een sport-event waar je naartoe werkte of leefde. Een nieuwe baan die je voor je zag. Misschien had jij dagdromen over de uitrol van je eigen business. Of plannen voor een verhuizing waar je nu onzeker over bent geworden. Welk perspectief is voor jou veranderd? Waar ‘droomde’ jij over waar nu een blanco beeld voor in de plaats is gekomen?

Perspectief en voorpret
Ik begrijp ook wel dat het niet doorgaan van een vakantie allemaal niet zo hoogdravend is. Dus dat kan ik wel in perspectief plaatsen. Maar het gaat om het wegvallen van dat perspectief. Dat is wel even wennen. Perspectief geeft namelijk ook energie. Geeft zin. Geeft hoop. Geeft voorpret.

Over voorpret gesproken. Ken jij dat ‘fenomeen’? Ik nog niet zo heel erg lang moet ik bekennen. Ik heb het pas later leren waarderen. Tot mijn 30e was ik vooral van weinig vooruit plannen en vastleggen. Dat leek mij zo beperkend. We zijn jong! Go-with-the-flow! “Nu al een vakantie boeken voor december? Hoe burgerlijk is dat! Last-minute in de auto springen op wintersport dat is vrijheid! Wat we deze zomer gaan doen? Zien we dan wel. Hoe suf om dat nu al vast te leggen.” Dat was toen.

Nu heb ik de charme leren kennen en ervaren van vooruit plannen. Het samen beleven van de voorpret. Vooruitzien wat er gaan komen zodat je je daar specifiek op kan verheugen. Samen al over kletsen. Voorbereiden. Fantaseren. Ik ken het nog niet zo lang, maar ben er ondertussen wel fan van geworden. Ik ben vóór voorpret.

Droom en werkelijkheid
Het wegvallen van mijn ‘bed-time-story-reisjes’ voelt niet fijn. Het wegvallen van perspectief – ongeacht de noodzaak of belangrijkheid – doet iets met je. Voor iedereen op z’n eigen manier. Het is niet helemaal meer zoals je jezelf had voorgesteld. Als je dit jaar overziet ziet het er nu anders uit dan je in januari nog had bedacht.

Laat ik hier trouwens de kanttekening plaatsen dat mijn ingebeelde ‘dromen’ bij lange na niet altijd de daadwerkelijke uitkomsten waren. Het vooruitzicht naar de geplande vakantie naar de Amalfi kust bracht mij enorme voorpret. Het reisje zelf was niet de pret. Of neem bijvoorbeeld mijn ingebeelde voorpret van een aantal weken geleden: weer mooi en strak in een witte broek passen. Tijdens het sporten haalde ik dat beeld vaak naar boven in mijn fantasie. Fantastisch beeld. Nu is het zo ver: ben daadwerkelijk afgevallen. En wat blijkt nu…. past die witte broek helemaal niet meer!!! Zakt zo van mijn kont haha! Dat had ik mij dus niet zo bedacht.

Het pakt zo vaak anders uit dan je bedenkt. Dat wil trouwens niet zeggen dat het verkeerd uitpakt. Het is alleen wel vaak een tikkie anders dan bedacht. Deze wijsheid past hier treffend bij:
“Het eindresultaat is weliswaar niet precies wat we verwacht hadden, maar de energie van die verwachting zal zich vreugdevol en succesvol gemanifesteerd hebben.”

Herkenbaar?

Nieuw perspectief
Precies die energie van de verwachting hebben we nu nieuw leven in te blazen. Dus de vraag is: wat nu dan wel? Welk nieuw perspectief inbrengen? Waarover wel fantaseren? Welk vooruitzicht is een waardevol uitzicht?

Wat kan je als (nieuw) perspectief creëeren voor jezelf waarmee je jezelf heerlijk in slaap kan laten dromen? Welk nieuw voorpret ga je creëren? Wat is een goeie vervanging, maar toch anders? Wat vind ik leuk om te (gaan) doen? Met welke (nieuwe) beelden en ideeën kan ik ook rustig en blij in slaap vallen?

Groots dromen – way of life
En zo verplaatste mijn dagdroom zich van een beeld van een tijdelijke interventie (het reisje) naar het creëeren van een beeld met een grootse levensdroom. De droom van een gelukkige way-of-life. Ineens kwam er een beeld van een perspectief van mijn ideale manier van werken en leven die mogelijk in het vooruitzicht daadwerkelijk kan manifesteren: een perspectief van een leven als schrijver.

Stel: ik ben ‘schrijver’ (van beroep). Dat is mijn werk. Dat is wat ik doe. Hoe ziet dan mijn ideale (werk)dag eruit? Hoe kan ik dat inkleden op een dagelijkse manier dat het mij blij maakt. Wat is dan mijn lifestyle. Mijn ritme. Ik krijg dan echt een fantastisch beeld voor ogen 🙂

Ergens in mijn achterhoofd weet ik wel dat mijn beeld vast idealer is dan de werkelijkheid. Maar dat boeit mij nu niet. Ik houd die wijsheid maar opnieuw voor ogen: “het eindresultaat is weliswaar niet precies wat we verwacht hadden, maar de energie van die verwachting zal zich vreugdevol en succesvol gemanifesteerd hebben.”

Next action
Dagdromen, de fantasie, het gecreëerde perspectief is trouwens stap 1 om te zetten. Zorgen dat je het weer ziet. Weer beeld hebben. Weer perspectief ervaren. De zin voelen. De toekomst. De hoop. Een (nieuwe) dagdroom inkleuren. Jij ook jouw beeld (weer) op scherp?!

Mooi zou zijn als je dan ook nog stap 2 gaat zetten, de stap van de actie. In de touwen komen om stap-voor-stap de droom te verwezenlijken. Het proces daadwerkelijk in gang zetten om het perspectief te realiseren. Hoe je dat doet? Mooi thema voor volgenDe blog! Daar heb ik wel wat tips over. En heb ik overigens ook nog wel zelf wat in te leren! Wordt dus vervolgd. Nu eerst even genieten van de voorpret van de nieuwe dagdroom en daarmee heerlijk in slaap vallen. Enjoy!

 • 7 december 2023 door Judith Een initiatief van de directie van Thuis B.V.
  Ik ben lid van de eetclub ‘koken zonder sterren’. Klinkt heel erg laagdrempelig. Kan je vertellen, is het ook. Naast de voorwaarde dat het...
  lees meer
 • 16 november 2023 door Judith Dit is echt BIZAR simpel om meer gedaan te krijgen 
  Benieuwd wat je daarvoor hebt te doen?   Dat is 1 ding: formuleer je intenties SPECIFIEK. Niet meer. Niet minder.   Wat er dan...
  lees meer
 • 13 november 2023 door Judith Gratis. Ik houd ervan. Vooral van ‘gratis geld’…
    Al vanaf het moment dat ik enigszins begrip kreeg van de waarde van geld, houd ik van ‘gratis...
  lees meer