Buut vrij!

“Wie niet weg is, is gezien… ik kóóóóóm.” Uren. Dagen. Weken konden we als kind verstoppertje, tikkertje of een ander zelfbedacht spel spelen. Je vergat waarschijnlijk zelfs de tijd als jij je daar überhaupt al van bewust was.

Tot je vader of moeder riep: “thuis komen!” Dan was het wegrennen. Negeren. Nog eventjes rekken…. en dan kwam het moment dat je echt naar huis moest. Shit.

 

Dan word je volwassen. En dat lijkt zo mooi en voor het overgrote deel is dat ook zo. Nu mag je het zelf weten en gaan bepalen! Geen opgelegde grenzen. Alles is mogelijk. Tenminste, dat denk je. Want als je niet op past verlies je dit mooie optimisme. En dat is nu precies de reden waarom we vooral moeten blijven spelen.

Spelen is een belangrijk onderdeel van ons leven waarin we zingeving ervaren. Het spel zelf lijkt totaal niet zinvol of nuttig, maar wat je eraan beleefd des te meer. Als volwassenen willen we wat we doen vaak verantwoorden. Nou, ik kan je vertellen dat spelen heel verantwoord is. Spelen maakt je slimmer en zorgt ervoor dat jij je beter kan aanpassen aan de steeds veranderende omgeving. Heel zinvol dus. Spelen maakt je creatiever en flexibeler.

Spelen vernieuwd van nature ons bewustzijn en ons optimisme. Het maakt je vrij van tijd. Spelen geeft plezier en energie. Het vervaagt je (zelf)opgelegde grenzen waardoor je ruimte krijgt voor creativiteit en innovatie. Het verbindt ons. Door spel kan je expressie geven aan je menselijkheid en individualiteit. Je voelt dat je leeft wanneer je speelt!

 

Dus kom op… ga lekker spelen deze zomer! Leef je uit op de camping of in het park. Dans, zing, sport, schilder of doe wat anders. Ga mee die glijbaan af. Spring van de duikplan. Ren rond-de-tafel-tennis. Kruip op die wip-wap. Speel tikkertje. Een potje kaarten. Het maakt niet uit. Voel de energie die vrijkomt. Have fun!!!

 

Wil je nog meer te weten komen over spelen? Wil je spelen ervaren? Of heb je nog een drempel weg te nemen om meer te spelen? Mogelijk dat de inspiratie-class ‘Kom je spelen? Leef je uit…!’ je nog een stapje verder brengt.

 • 6 mei 2020 door Judith Kiezen doe je (niet) zo
  Ik zit thuis. Op de eerste verdieping. In een klein kamertje. Zonnetje door het raam. Verwarming lichtjes aan, kopje koffie erbij. Muziekje op....
  lees meer
 • 4 mei 2020 door Judith (not) Giving a fuck
  Eén titel. Een dubbele boodschap. Efficiënte start van deze column al zeg ik het zelf. Heb je de lading van de titel op je laten inwerken? Wat kwam...
  lees meer
 • 9 april 2020 door Judith Een beetje van mezelf en een beetje van Marki
  Mijn inspiratiebron voor deze week is niemand minder dan…. Mark Rutte. Inspiratie is iets zien, horen, ervaren (buiten jezelf) en dat vertalen...
  lees meer